Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Над Закарпаттям нависла загроза підриву здоров’я людей

4 квітня 2014 р., 19:01

У четвер, 3 квітня, у Закарпатській облдержадміністрації під головуванням заступника голови ОДА Михайла Поповича відбулася робоча нарада щодо цінової ситуації у краї, яка склалася нині на ринку лікарських засобів.

Участь у «круглому» столі взяли керівники департаменту економічного розвитку і торгівлі, управління охорони здоров’я, відділу конкурентної та цінової політики департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА, головного управління Міндоходів у Закарпатській області, сектору у Закарпатській області Державної інспекції України з контролю за цінами, Закарпатського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, державної служби з лікарських засобів у Закарпатській області та директор аптеки №130 у м.Ужгород. 

Як повідомила заступник начальника управління охорони здоров’я ОДА Ганна Романко, проведений фахівцями аналіз даних моніторингу цін на лікарські засоби засвідчує, що в порівнянні з січнем поточного року до квітня відбувся значний стрибок у зростанні цін на ліки - до 80 відсотків, а на окремі препарати - в 2 рази і більше. 

Під час наради зазначалося, що головним чинником підвищення цін на ринку лікарських засобів є різке коливанням курсу іноземної валюти при закордонних поставках. Адже ріст цін, у першу чергу, відбувся за рахунок надходження імпортних ліків від постачальника за ціною вищою від попередньої. Водночас, подорожчали і вітчизняні ліки, оскільки їх виробництво здійснюється в основному з імпортної сировини та за рахунок зростання вартості пально-мастильних матеріалів (24-28%). 

Відомо, що уряд розробив план порятунку України від дефолту, а парламент ухвалив 27 березня Закон України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні», який вже набув чинності 1 квітня 2014 року. У цьому документі передбачена норма щодо ПДВ на ліки та вироби медичного призначення. Відтепер, потрібно сплачувати 7% з операцій з постачання лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів (у т.ч. числі аптечними закладами), а також з постачання виробів медпризначення за переліком, затвердженим Кабміном України. 

За словами заступника начальника ГУ Міндоходів у Закарпатській області Миколи Бутенка, очікується, що завдяки введенню ПДВ на ліки, бюджет області в цьому році одержить додаткові 5-6 мільйонів гривень надходжень. 

Як зазначив заступник голови ОДА Михайло Попович, в умовах складної економічної ситуації в країні, коли збільшується відсоток малозабезпечених громадян, суттєво зростають ризики погіршення ситуації зі здоров’ям населення. Тому зараз, наголосив Михайло Михайлович, дуже актуальним є унеможливити необґрунтоване підвищення цін на лікарські засоби та вживати заходів зі зменшення соціальної напруги серед населення.
Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА.
LEJLA 04.04.2014 20:01 IP: 208.231.225.195
DA CE PROSTO UZHAS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!LJUDY I TAK POMERAJUTJ BO NEMOZHUTJ LIKOVATYSJ!!!!!!!!!!!!NEMA HROSHEJ!!!!!!!TAK KYDU UZHE DALI,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,ZHAX

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp