Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Учень Бокшая "виставився" у Берегові (ФОТО)

12 квітня 2015 р., 09:20

Виставку приурочили до 80-річчя митця

Один із старійших представників закарпатської школи живопису, учень Йосипа Бокшая, вікрив чергову персональну виставку в Берегові.

 

З нагоди свого 80-ліття, яке відзначив6 квітня. Ювіляра тепло вітали Генеральний консул Угорщини в Берегові Ендре Саліпскі, мер міста Золтан Бабяк, організатор експозиції, теж знаний митець Ласло Ковач, численні шанувальники творчості живописця. Народився Шандор Зіхерман в Ужгороді, але свідоме дитинство та юність провів у Берегові, яке, як і загалом Закарпаття, вважає своєю маленькою батьківщиною. Тепер живе і творить в Будапешті, але часто приїжджає в наш край, до свого давнього товариша й поціновувача Габора Вереша, котрий зараз теж долучився до організації персональної виставки Митця. Шандор Зіхерман учасник понад70 різних виставок, зокрема, в Австрії, Бельгії, Данії, Німеччині, Франції, Португалії і, звичайно, Будапешті, Ужгороді, Львові, Києві та інших міст планети. Життя художника таке ж яскраве, як і його полотна.

Серйозним живописом починає займатись у1952 році. Та його бачення довколишнього не вписувалось в тодішні рамки обов’язкового для всіх соцреалізму і здібного юнака відсилають на службу в армію в далекий Туркистан, де пробув довгих три роки. У1958 році Шандор стає студентом Львівського інституту прикладного і декоративного мистецтва (тепер Львівська національна академія мистецтв). Однак і тут, здавалося б найдемократичнішій столиці Західної України, не всім були до вподоби “незалежні” роботи молодого художника. І він переводиться у знане Ленінградське вище художньо-промислове училище ім.В. Мухіної, яке успішно закінчує в1964 році. Шандор Зіхерман жартома називає себе мандрівним художником. Адже побував майже в усіх республіках колишнього Союзу, багатьох країнах Європи, Азії, Америки.

Працює митець в різних стилях і жанрах. Насамперед відомий як автор скульптурних пам’ятників, гобеленів, мозаїк, фресок, малярських полотен, графіки, медалей. Його твори прикрашають колекції понад20 музеївсвіту, серед яких і легендарний Ермітаж, а також знаходяться в численних приватних зібраннях від США до Японії. Митець не обмежує себе у творчості, як і в житті, жодними рамками. Серед його доробків – класичні пейзажі та портрети, авангардні композиції, у його творах помітні також вплив кубізму, футуризму, постімпресіоналізму.

Якби я працював тільки в одному стилі,– каже художник,– давно би помер від нудьги або повісився (усміхається). Неможливо писати, скажімо, про Карпати так само, як про Сибір, або про Льодовитий океан як про Туркменістан.

Коли живописець береться за якийсь новий твір, він завжди закладає в нього вже на початку фабулу, що ця робота має бути якоюсь особливою, відрізнятися від інших. Можливо, саме в цьому і криється надзвичайна популярність та оригінальність доробків Митця. Сьогодні він привіз у Берегово невеличку частинку своїх геніальних праць. Але вже й з них можна наочно пересвідчитись про велич таланту цієї самобутньої особистості, відчути життєдайну енергію його полотен. Рухливий, іронічний, дотепний, але сповнений оптимізму 80-літній Шандор Зіхерман має намір і далі творити шедеври.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp