Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Для душі. Андрій Любка про Ужгород о п'ятій ранку

9 травня 2015 р., 11:03

У своєму блозі в газеті "День" відомий закарпатський поет Андрій Любка розповів, коли гуляти Ужгородом -- найцікавіше

Відкрию невеличкий секрет: до міста потрібен посібник з користування, своєрідна інструкція. Адже спочатку люди жили просто неба, згодом перебралися до печер, а невдовзі – протягом дріб’язкових для еволюції тисяч років – почали будувати власне житло. 


Спочатку безсистемно, а потім все раціональніше й досвідченіше. Так з’явилися відстань між будівлями, порядок і структура; саме з цього ладу і виникли прототипи майбутніх вулиць. Спільне життя і загальні потреби змушували давніх людей удосконалювати місця свого побуту, поволі відокремлюючи місця для їжі й багать, створюючи місця для зборів – майдани, прокладаючи каналізацію.

Слід усвідомлювати, що місто – це геніальний винахід людства; такий же, як колесо, ліжко чи комп’ютер. А значить, ним треба вміти користуватися. Мабуть, плачевний сьогоднішній стан наших міст пов’язаний з тим, що урбанізація відбулася занадто швидко, непідготовлені люди прийшли жити, скажімо, у геніальні Чернівці, а користуватися містом не вміли й часто не хотіли. Звідси смітники під вікнами, курники на балконах і ламберія на історичних фасадах. Але зараз я не про це.

До кожного міста потрібен ключик. Наприклад, до велетенських, гігантських міст, які називають city, варто підходити в години в пік. Так, не зовсім зручно, але тільки тоді ви відчуєте справжній ритм цього мегаполісу, його повнокровність, силу, динамічність; мало що можна порівняти з красою гри світла на вечірньому проспекті, коли вітрини, тисячі фар й ілюмінація творять світлове шоу. Зовсім маленькі, родинні містечка добре обходити в час сієсти, найвищої температури, коли всі розслабилися й поховалися в свої будинки, саме в такий момент ціле порожнє місто належатиме виключно вам.

Якщо ж ідеться по камерний і затишний Ужгород, то його час – десь між п’ятою й шостою ранку приблизно в цю пору, на початку травня. Вдень місто буде переповненим людьми, шумом і пилом, зранку – поспіхом і сонною нервозністю, ввечері ж чимало важливого стане невидимим. Натомість о п’ятій ранку ви будете єдиним господарем Ужгорода, ідеальним ужгородцем. Це той час, коли вулиці порожні, а денне світло лише насичує повітря, коли запах цвітіння дерев і квітів аж б’є в ніздрі, а свідомість легка, чиста й відкрита. Ледачо позіхають собаки за огорожами приватних будинків, запалюються перші світла, а кольори стають щохвилини інтенсивнішими. Магія тиші, старої архітектури й особливої густини повітря, що дала ґрунт закарпатській школі живопису, ‒ усе це до ваших послуг між п’ятою й шостою, між появою денного світла й виходом на роботу перших двірників.

Люблю цю пору, коли зранку вибираюся на риболовлю. Свідомість ще розслаблена й немов неприсутня, тіло неповоротке й скрипуче, зір боїться яскравого світла, а легені навіть не вірять, що можна так глибоко й смачно дихати. Тоді йду порожніми вулицями, розглядаючи свічки крон дерев, дахи з черепиці й елементи декору будівель. Вулиці широкі, тоді відчуваєш, що колись старий Ужгород будувався як велике місто простору й можливостей; це зараз він перенаселений і затісний. Приємна прохолода поволі пробуджує тебе, бадьорить, все стає кольоровішим і теплішим. У тебе є кілька останніх хвилин, щоб набутися з прекрасним містом наодинці. Йти бруківкою, всипаній пелюстками цвіту. Одразу після шостої – з першими пішоходами, транспортом і галасом – чари розвіюються. Але ти встиг забрати собі часточку того, що місто дарує знавцям своєї таємниці. Цікаво, про що йдеться? Вийдіть на вулицю після п’ятої.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp