Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Берегівських ромів адаптують до сучасного життя

10 квітня 2014 р., 21:12

Міський голова Берегова висловив свої думки та позиції журналістам щодо місцевого ромського населення.

Адже наразі у деяких містах Закарпаття, як, наприклад, у Мукачеві цигани влаштовують мітинги. Золтан Бабяк акцентував, що ромське населення, не зважаючи на часту відсутність паспортів, є такими ж жителями Берегова з правами і свободами. Однак наразі «дитячі» гроші, призначені на виховання, одяг, гігієнічні потреби, медикаменти цигани розподіляють безконтрольно. 

Деякі персони заробляють на соціальних виплатах та, приблизно на місяць, можуть отримувати до 15 тис грн. Таку статистику було зроблено на основі прописки в районі Окремого хутора. Тож, приблизно на 800 осіб припадає до 1 млн грн. в місяць. «Треба пропускати ці кошти через соціальні центри.Не можна купляти плазмові телевізори, шампанське і їздити на таксі на «дитячі» гроші. 

А треба купляти дітям одяг, засоби гігієни, змушувати їх мити руки, обличчя, адже ми всі мешкаємо разом в одному місті. Наше з вами завдання адаптувати ромів до умов 21 століття, аби діти вчилися в школах, проходили відповідні медичні процедури та брали участь у громадському життя міста. Наші ж діти та онуки спитають нас «Куди ми дивилися?»». 

Нещодавно міський голова провів зустріч з цього приводу. Де було вирішено створити робочу групу, яка перевірить магазини на території табору, наявність та використання водопостачання і водовідведення. За одними даними в Окремому хуторі проживають близько 2,5 тисяч ромів, а медпрацівники кажуть вже про 6000. Ще одною проблемою є освіта циган, адже попри те, що вона є безкоштовною давати своїх дітей в школи останнім часом роми не поспішають, що показує і статистика минулих років. «Ми працюємо над створенням такої програми, яка реально працює.»

beregszasz.com.ua

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp