Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Діти зі Закарпаття черпають літній позитив в Угорщині

28 червня 2015 р., 20:01

Днями вони вирушили на відпочинок

200 дітей із Закарпаття та 60 зі Сходу України виїхали на відпочинок до Угорщини. 20 червня о 5-й годині ранку на кордоні працівники Закарпатської угорської спілки педагогів (KMPSZ) і консул Угорщини в Берегові Ендре Саліпскі очікували на прибуття першої групи школярів, які проведуть цілий тиждень у містечку Занко. Автобуси з Доброні, Батєва, Тісоашвані, Великої Бігані, Холмока, Вербовця, Есені, Рахова, Солотвина та Тячева один за одним прибували до місця збору. Була проведена ретельна робота з підготовки до перетину кордону. Діти переходили пункти пропуску пішки, для них виділили окрему смугу. 

З угорського боку на гостей уже чекали автобуси з позначками занківського табору, а також секретар KMPSZ Кароль Беркі та керівник програми Естер Рона. Незабаром до них приєдналася голова KMPSZ Ілдика Орос. Естер Рона під час очікування розповіла: «Діти розмістяться в п’ятьох автобусах і вирушать до літнього табору. Закарпатські відпочивальники прибудуть на день раніше за інших. Разом зі своїми угорськими ровесниками вони візьмуть участь у відкритті табору «Ержебет», яке відбудеться 21 червня. А коли повертатимуться додому, матимуть прогулянку-екскурс Будапештом, що охоплюватиме видатні історичні місця угорської столиці. Завершенням поїздки стануть екскурсія катером по Дунаю та відвідування будівлі парламенту». Відтепер протягом 10 тижнів близько 250 закарпатських дітей із супроводом на 7 днів виїжджатимуть на подібний відпочинок до Занко. Окрім пляжу, на них чекатиме різноманітна спортивно-розважальна програма. Звісно, діти хвилювалися в очікуванні нового та незнайомого, але ще більше тривожився Кароль Беркі.

 Занепокоєння було пов’язане з організаційними питаннями, і, як виявилося, недарма. При перетині українського кордону з’ясувалося, що в дітей-сиріт та напівсиріт не було деяких потрібних документів. Після подолання всіх перепон майбутні відпочивальники зайняли свої місця в автобусах на угорській стороні. Тоді Ілдика Орос сказала: «Перші 200 дітей та 30 дорослих, які їх супроводжують, здається, щасливо виїхали. Я дуже радію цьому започаткуванню. Цьогоріч близько 3 000 закарпатських дітей матимуть можливість на приємний та змістовний відпочинок. Ця подорож буде для них сповнена незабутніх вражень. Ми дуже вдячні за таку можливість уряду Угорщини й сподіваємося, що це буде не одноразова акція». 21 червня вже наступні 60 українських дітей перетнули кордон у Берегшурані. Вони приїхали з різних куточків України, зокрема зі східних її територій, де зараз відбувається антитерористична операція. Діти оселяться на березі озера Веленце. Їхній відпочинок організував Почесний консул Угорщини в Івано-Франківську Василь Вишиванюк. Про це повідомив консул Угорщини в Берегові Ендре Саліпскі. Він також довів до відома преси, що бійці, поранені в зоні АТО, які дотепер лікувалися в мукачівському військовому шпиталі, 23 червня за сприяння Міністерства оборони Угорщини вирушили доліковуватися в сусідню гостинну країну. 


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp