Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатські суниці: для кого бізнес, а для кого насолода

29 червня 2015 р., 13:52

Ці лісові вітаміни дехто не продасть ні за які гроші, а тим більш за 50 гривень

На Закарпатті триває збір лісових ягід. Благо, цьогоріч суниці вродили. Завдяки дарам природи деякі селяни можуть поповнити свої сімейні гаманці, а городяни – свій організм вітамінами, а також очистити нирки. Літр суниць на ринках області можна придбати за 45-50 грн.

- Йой-йой, аж 25 гривень?! – здивовано каже пані років п’ятдесяти. - Торік теж така ціна була, – виправдовується господиня суниць. Лісові ягоди насипані у півлітрові пластикові стаканчики, рядочком складені на картонній коробці на пішохідній зоні біля Зеленого ринку в Ужгороді. – Газ, світло, білет на автобус подорожчали, а про ціни на продукти я вже мовчу.

-Жіночко, давайте по 20, то куплю у вас літр. Вони трохи пом’яті , – клієнтка вдалась до торгів. -Ні моя ні ваша – 45 за літр. Повірте, ці ягоди я сама збирала вчора, подивіться, які подерті руки, – на підтвердження жінка простягає порепані і подерті руки. – А ягоди пустили сік, бо дуже спілі. Чуєте, як пахнуть?!

- Ароматні, ароматні. 45 так 45, – жінка хутко вийняла гроші з червоного гаманця і поставила їх на картонний ящик. До синього пакета поставила два півлітрові стакани суниць і на прощання сухо кинула: «Бувайте».

35-річна Оксана із Перечинщини розповідає, що цього року разом із дітьми заробила на суницях чотири тисячі. - Збирати важко, бо треба вдосвіта встати, цілий день на сонці спину гнути, але ще важче спродати товар, бо перекупщики мають багато. У Мукачеві купують по 30 гривень, а тут продають по 50. На голому місці гроші заробляють, – обурюється жінка. Каже, що за виручені гроші купить дітям одяг, нові ранці, шкільне приладдя перед початком нового навчального року.

42-річна мукачівка Марія щороку їздить у рідне село на Іршавщину, аби назбирати суниць для родини.

- Цього року їздила вже чотири рази, назбирала 20 літрів. Суниці їмо, чотири літри поставила у морозильну камеру, взимку виймаю, аромат – як щойно з лісу. Не консервую, бо втрачаються вітаміни і смак. Збирати суниці люблю, згадую дитинство, коли збирали із братами і сестрами і возили на базар у Мукачево і раділи кожному вторгованому рублю. Але тепер би не продала за жодні гроші, – зізнається жінка. – Одного разу мене взяла цікавість: скільки ягід вміщується у літрову банку? Я не полінувалася порахувати – 1350 суниць! Уявляєте, скільки разів треба зігнутися-розігнутися, аби назбирати літр?! Так що 50 гривень за літр – ото імак (зовсім) небагато. Хто собі дорожить, хай піде в ліс і сам назбирає. Літр ягід можна назбирати за півтори-дві години.

Карпатський об’єктив

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp