Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Купатися в Ужгороді можна хіба що зі сміттям та борщівником

25 липня 2015 р., 17:00

А у літню спеку всі шукають притулку біля води...

Від спеки нерідко шукаємо порятунку біля води. Тому й вирішили з’ясувати, де в Ужгороді можна відпочити в такий спосіб. Справа виявилася кепською. Щось пристойне треба шукати за межами міста, а то й за кордоном...

Від річки — зась

Ще у травні в Ужгороді визначили місця для відпочинку. Рішення «Про облаштування місця відпочинку та заходи щодо попередження загибелі людей на водних об’єктах міста» було прийнято виконкомом міської ради. Виявилось, маємо одне: біля води для мешканців міста — поблизу дитячої залізниці в межах набережної Ботанічної на правому березі річки Уж. Але офіційно це рішення… заборонило купання, катання на човнах та інших плавзасобах, використання засобів розваг на воді в межах міста. Колись там був гарний пляж із піском, роздягальнею із душем та вбиральнею. Тепер там є роздягальня і люди, які засмагають і купаються.Місця скупчення людей є і вище по річці біля транспортного мосту (район стадіону «Спартак») чи на березі Київської набережної біля іншого транспортного мосту. Хто наважився залізти у воду, той плаває разом із піною хімзасобів, якими миють килими, чи собаками, господарям яких байдуже іноді, що поряд купається дитина. У «подарунок» вам додасться сміття. Якось із подругою влаштували акцію, виловлюючи його під мостом. За півгодини назбирали два пакети непотребу — від пет-пляшок до майонезних упаковок. Ще одна небезпека — борщівник. Катерина Дякулич часто разом із донькою відпочиває на березі Ужа. Борщівником уже попеклася. А в річці продовжує купатись, хоч і розуміє, що водойма забруднена. Проте, розповідає, причина – у відсутності зайвих коштів. 

Похід у басейн може дозволити собі тільки раз на тиждень.Кар’єр «рулить»Маємо в межах міста ще водойми. Найперше серед любителів поплавати популярністю користується ужгородський кар’єр. Хоча офіційно там теж купатися заборонено. Та все ж на острівку (якщо йдеш з боку Радванки) яблуку ніде впасти у спеку. Хтось приходить і на вранішні водні процедури. Натомість за горою вже більш-менш цивілізований відпочинок із лежаками та кафе. Ще там є катамарани. Але за це вже потрібно платити.Щодо «озера» за універмагом «Україна», то тут можете хіба прогулятися чи позасмагати. Та й це вже небезпечно після останнього випадку зґвалтування серед білого дня. А у воді ж можна підхопити лептоспіроз.На басейнах збіднієшОсь уже кілька років популярним місцем відпочинку є «АкваРіо-парк» біля стадіону «Спартак». Два басейни, лежаки, гірка для спуску, підстрижена травичка заманюють. А от ціни кусаються – 50 гривень у день. Якщо ти прийшов після 17-ї, то платиш менше – 40 гривень. На вихідних дорожче. Та все ж у час пік поплавати зась, хіба постоїте у воді, бо надто велике скупчення народу. Плюс мусите врахувати той факт (у світлі недавніх подій), якщо колір вашої шкіри екзотичний, то ризикуєте в басейн не потрапити.Є ще кілька відкритих басейнів у готельно-ресторанних комплексах. Приміром, заклад «Будапешт» на Слов’янській набережній має басейн із лежаками. Чи от у «Камелоті», що поблизу Невицького замку, є басейник. Але для цього вже треба мати авто.

Область чи закордон?В області ситуація із пляжами трохи краща. Як розповів працівник управління державної служби з надзвичайних ситуацій на Закарпатті Федір Філіп, відповідно до рішень райдержадміністрацій і міськ­виконкомів, нині в області обліковано та паспортизовано всього 10 місць масового відпочинку на воді: по 2 об’єкти у Берегівському та Хустському, по одному — в Ужгородському та Виноградівському районах, найбільше їх на Тячівщині — 4. За безпеку громадян відповідають спеціально підготовлені люди. Але 10 місць – це мізер. І, незважаючи на те, що є відповідні рішення Закарпатської регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо активізації роботи в цьому напрямі органів місцевого самоврядування в населених пунктах області, як бачимо, останні не поспішають облаштувати місця масового відпочинку людей. Як наслідок, вони купаються де завгодно, і де немає рятувальників. Тому й маємо невтішну статистику загибелі на воді. З початку літа на Закарпатті вже потонуло 20 осіб, серед яких переважна більшість – молоді люди. 

А основними причинами трагедій на воді є пиятика і використання стихійних та непристосованих місць для водного відпочинку.Але якщо ви маєте машину і гроші, та ще й час, то дорога до води відкрита. І мова не про колись популярні солотвинські озера, які нині в занедбаному стані, чи відпочинок на озері в Дідові (Берегівщина), де плата з кожним роком зростає. Мова про приватні комфортні заклади з басейнами, які останні кілька років відкрилися в області. Навіть у віддалених селах, де разом із водою подихаєте свіжим повітрям у лісі. Наприклад, у селі Лісарня Мукачівського району, в Синевирській Поляні на Міжгірщині або на Свалявщині.Маєте шенген, тоді можна їхати в аквапарки в сусідню Угорщину – міста Кішварда чи Ніредьгаза. Недалеко від кордону, є більше 15 видів атракціонів. Що цікаво, коштують вони стільки, як приватний басейн – близько 3000 форинтів (більше 200 гривень).


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp