Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Європейська комісія їде до Солотвина

3 серпня 2015 р., 16:45

Європейські експерти занепокоєні небезпекою, що нависла над Солотвино

Уряд відреагував на пропозицію голови Закарпатської обласної ради Володимира Чубірка щодо залучення іноземних партнерів до вирішення проблем Солотвинського солерудника. В урядовому дорученні Мінагрополітики ДСНС, МЗС, Мінприроди йдеться про узгодження із угорськими, румунськими і словацькими партнерами спільного звернення на адресу Європейської комісії щодо невідкладного проведення оцінки ризиків та загроз ситуації на території державного підприємства «Солотвинський солерудник». Саме з таким звернення щодо залучення експертного та фінансового сприяння Європейського Союзу для вирішення надзвичайного стану, яка склалася у селищі Солотвино звернувся до уряду керівник облради Володимир Чубірко.
 
У цьому зв’язку до відома сторони ЄС було доведено інформацію щодо ситуації навколо ДП  «Солотвинський солерудник» та за результатами неформальних консультацій отримано такі сигнали:

критична ситуація, яка склалася на Закарпатті та, зокрема, у селищі Солотвино, відома експертам Європейської Комісії і викликає серйозне занепокоєння, оскільки можливість забруднення басейну річки Тиса становить реальну загрозу довкіллю і може призвести до поширення деструктивних геологічних процесів у прикордонні включно з Угорщиною та Румунією на думку сторони ЄС, зазначену проблему слід вирішувати комплексно, у т.ч. шляхом переселення мешканців та тимчасового «замороження» об’єктів
видобутку. Проте першим етапом на цьому шляху має стати оцінка ризиків та загроз довкіллю, яка може бути здійснена у рамках Адміністративної домовленості між ДСНС України та Генеральним Директоратом «Навколишнє середовище» Європейської Комісії за результатами аналізу та оцінки ризиків експертами ЄС, за існуючою практикою, може бути розроблений спільний план заходів з попередження критичної ситуації у вигляді пілотного проекту з мінімізації негативних наслідків впливу виробничої діяльності на навколишнє середовище.


Прес-служба облради



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp