Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Понад 250 тисяч податків зняли з пенсій мешканців Ужгородщини

18 серпня 2015 р., 17:55

Це тільки за перрше півріччя 2015 року.

Актуальним сьогодні питанням є оподаткування пенсій громадян та працюючих пенсіонерів. Порядок сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору із пенсій фізичних осіб роз’яснює начальник Управління доходів і зборів з фізичних осіб Ужгородської ОДПІ – Симчера Василь Юрійович.

З 1 січня 2015 року пенсії, які платники податків отримують з Пенсійного фонду України, у разі перевищення трьох мінімальних зарплат оподатковуватимуться.

- «Відповідно до закону, податок на доходи фізичних осіб та військовий збір сплачуватимуться лише з тієї частини суми, яка перевищує три мінімальні зарплати – на сьогодні це 3 654 гривні, - наголошує Василь Юрійович. - Варто зазначити, що в Ужгородському районі та м. Чоп пенсію отримують 17 179 громадян. З них 239 отримують пенсії вище, аніж три мінімальні зарплати. Відповідно, внаслідок оподаткування пенсій цих громадян, протягом першого півріччя до бюджету надійшло понад 254,5 тисячі гривень податку на доходи фізичних осіб та 24,3 тисячі гривень військового збору.

Нововведення, що стосуються пенсій вплинули також на пенсіонерів, які є приватними підприємцями. - «Зазнали змін пенсії осіб, які зареєстровані ФОП. Так, якщо пенсія підприємця складає більше 150% прожиткового мінімуму осіб, що втратили працездатність, тобто більше 1423,5 гривень, то з суми перевищення утримується 15 відсотків. Ці кошти акумулюються в пенсійному фонді за місцем реєстрації особи» - зазначає Василь Юрійович.

Оподаткування пенсій здійснюється органами Пенсійного фонду України в автоматичному режимі, тобто пенсіонерам не потрібно звертатися з цих питань до податкової інспекції чи управління Фонду.

Разом із цим, звертаємо увагу, що оподаткуванню не підлягають пенсії, які виплачуються інвалідам І та ІІ груп, інвалідам війни ІІІ групи та учасникам бойових дій, особам, на яких поширюється чинність пункту 1 ст. 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та особам, на яких поширюється дія пункту 3 Прикінцевих положень Закону.

За матеріалами Ужгородської ОДПІ


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp