Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У що обходиться ужгородським батькам шкільне приладдя і де воно найдешевше

23 серпня 2015 р., 17:59

До школи – не з порожніми руками

У що обходиться ужгородським батькам шкільне приладдя і де воно найдешевшеНепрості часи в державі, коли підвищуються тарифи і значно дорожчають навіть найнеобхідніші для життя товари, змушують українців заощаджувати фактично на всьому, шукаючи альтернативні шляхи для економії.


На носі – початок нового навчального року. Чимало людей тепер заклопотані підготовкою своїх чад до школи – треба придбати все необхідне, зокрема шкільне приладдя, яке коштує недешево. Деякі батьки, хто – через брак вільного часу, хто – не бажаючи обходити з дитиною багато крамниць, купують канцтовари в першому-ліпшому магазині, часто значно переплачуючи.

Для тих, хто ще не зміг чи не встиг зробити потрібних покупок, журналісти газети «Ужгород» дослідили ціни в окремих магазинах і супермаркетах, де можна купити шкільне приладдя, не заплативши при цьому втридорога.

Оминувши крамниці в центрі, де все зазвичай дорожче, і ринки, де ціни майже ті самі, але якість товарів сумнівна, ми відвідали досить популярний серед ужгородців магазин «Мамадай». Там серед найдешевших товарів для школярів такі:



кулькова ручка – 1,80 грн;

зошит (12 арк.) – 1,80 грн;

олівець – 1,50 грн;

щоденник – 10,70 грн;

альбом для малювання – 6,75 грн;

набір пензликів (3 шт.) – 19,27 грн;

фарби – 9,02 грн;

пенал – 17,00 грн;

портфель – 350 грн.

Таким чином, купивши всього по мінімуму й обравши найдешевше, можна вкластися в суму до 500 грн. Сюди входять: портфель (350 грн), 10 кулькових ручок (18 грн), 20 зошитів на 12 аркушів (36 грн), 10 простих олівців (15 грн), щоденник, альбом для малювання, фарби, пензлики і пенал.

У супермаркеті «Епіцентр» найдешевше можна придбати шкільне приладдя за такими цінами:

набір кулькових ручок (50 шт.) – 69,90 грн (виходить менш ніж 1,40 грн за штуку);

зошит (12 аркушів) – 1,75 грн;

набір обкладинок для зошитів

(10 шт.) – 8,35 грн;

набір олівців – 29,90 грн;

лінійка – 4,95 грн;

набір кольорових олівців –

19,90 грн;

набір пензликів – 25,05 грн;

фарби – 32,90 грн;

альбом для малювання – 13,45 грн;

пенал – 19,90 грн;

портфель – від 500 грн.

Виходить – придбавши тут портфель, пенал, зошити, набори ручок, олівців, обкладинок, а також альбом, фарби, лінійку і пензлики, покупець витратить щонайменше 700 гривень з гаком.

Вигідні знижки на придбання шкільних товарів запропонував інший популярний серед заощадливих ужгородців супермаркет – «Велмарт». Тут за «ціною тижня» можна купити кулькові ручки, як і зошити, по 95 копійок за штуку, набір кольорових олівців – за 19,99 грн, набір простих олівців – за 9,99 грн, набір пензликів – за

29,99 грн, фарби – за 24,99 грн, пенал – за 9,99 грн, стругачку – за 2,38 грн, альбом для малювання – за 9,76 грн, набір обкладинок для зошитів (10 шт.) – за 6,99 грн. Портфелі тут продають по 200 грн і навіть ще на 20-40 грн дешевше, однак вони не найкращої якості, тож і недовго прослужать. Та все ж, придбавши тут зошити, ручки, олівці, обкладинки, пензлики, а також портфель, пенал, фарби, альбом і стругачку, можна вкластися в суму 300 грн.

Що стосується шкільної форми, то компроміс між якістю та ціною багато ужгородців знайшли в магазині «Аліса», де торгують одягом для школярів від українського виробника – за ціною від 220 грн за учнівський сарафан і 630 грн за костюм. Потрапивши на розпродаж, покупець ще більше виграє – заплатить усього 200 грн за річ.

Але, як однозначно стверджує багато ужгородців, найдешевше підготувати дитину до школи можна, закупивши все необхідне у гуртовому магазині-складі на території колишнього заводу “Більшовик” на вул. Українській, 16. Кажуть, що там виходить чимала економія на придбанні шкільних канцтоварів тощо.

Отже, попри зростання цін, на підготовку дитини до школи не обов’язково витрачати астрономічну суму – можна знайти вихід, придбавши все необхідне в магазинах із добротними товарами і помірними цінами. Тоді вдасться і забезпечити школяра всім необхідним, і водночас відчутно зекономити.

***

До слова, наступного тижня на сесії влада Ужгорода запланувала виділити 750 тисяч гривень з міського бюджету для закупівлі підручників учням 4-их і 7-их класів.

Цього року підручники для таких школярів друкуються нові, відповідно до конкурсу, проведеного Міносвіти. За законом від 28 грудня 2014 р. № 76-VIII “Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України” держава гарантує безоплатне забезпечення підручниками учнів загальноосвітніх навчальних закладів із числа дітей-сиріт, дітей-інвалідів / інвалідів І-ІІІ групи, дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям”.

Проте в Ужгороді міська влада знайшла можливість вирішити питання з підручниками для всіх школярів 4-их і 7-их класів.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp