Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Виноградівщині - серйозна проблема з дитячими вакцинами

17 вересня 2015 р., 13:41

Не всі батьки можуть придбати ліки за власний кошт...

Батьки самі почали купувати необхідні вакцини, але не у кожного є така можливість

У дитячій консультації Виноградівської райлікарні вже майже 5 місяців немає вакцини проти поліомієліту. Також відсутні вакцини проти дифтерії і коклюшу, які є смертельно небезпечними захворюваннями.

 

Про це Голосу Карпат розповіла лікар-імунолог дитячої консультації Лариса Заборовська.

На даний час з імуннобіологічних препаратів є тільки туберкулін і вакцина проти вірусного гепатиту В. Така ж ситуація і на інших дільницях району.

За серпень дітей, які мають в районі базовий імунітет до одного року, нараховується 25,7%, всі інші – чекають щеплень, каже лікар. Також на сьогодні не мають ревакцинації від правця, дифтерії та поліомієліту шестирічки. Велика проблема, окрім того, і з БЦЖ − вакциною проти туберкульозу, котру роблять ще в пологовому будинку. Однак у консультації зазначають, БЦЖ − взагалі окрема тема. Адже це жива вакцина, яку закуповує лише держава і в аптеці її не придбаєш. Два місяці тому тут отримали БЦЖ польського виробництва – 520 доз і їх використали за короткий період часу.

− Всі знають, що вакцин немає. У нас у місті є сім дільниць, за якими закріплені свої дільничні педіатри. В кожного лікаря на дільниці є план. Коли з’являється вакцина, по тому плану дітей запрошують у дитячу консультацію, кому підходить ця вакцина, − каже лікар-імунолог. − Вже дітки будуть йти, більшість, по індивідуальному календарю щеплень. Він складається для кожної дитини.

Втім, такий стан справ з імунізацією однаковий по всій Україні, тому що закупка імунобіологічних препаратів здійснюється МОЗом, пояснюють в лікарні. А недостатнє забезпечення вакцинами триває з 2008 року. Тоді, з 2008 до 2010 року, каже Лариса Заборовська, був зареєстрований пік відмов батьків проти проведення профілактичних щеплень. З її слів, відіграли в цьому роль і ЗМІ, які подавали спірну інформацію, що щеплення робити непотрібно, а про наслідки невакцинації людей не повідомляли. А це, звичайно, загрожує нам спалахами інфекційних хвороб, зазначає вона. Тепер батьки дуже активно почали цікавитися щепленнями. Приходять і ті, які раніше відмовлялися від вакцинації, наприклад, з дітьми у шестирічному віці з нульовим імунітетом.

Щодо поліомієліту, кажуть в лікарні, це захворювання, вважалося, людство побороло завдяки імунізації. У Європі воно не зустрічалося більше п’яти років, а в Україні – 10 років. Нюанс є в тому, що навіть якщо дитяча консультація отримає тепер оральну поліомієлітну вакцину, провести щеплення діткам від двох місяців тут не зможуть.

− Перша поліомієлітна вакцина має бути введена інактивована, тобто вбита, незалежно від того, в якому віці ми почнемо прививати дітей, − пояснює лікар.

Окрім того, протягом цього року батьки самі почали купувати необхідні вакцини своїм діткам. З району батьки за цей час придбали близько 400 вакцин за свій кошт.

karpatnews.in.ua

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp