У с. Черна на Виноградівщині відбувся фольклорний фестиваль «Чернянська начанка». Хоча слово фест – дуже гучно звучить, бо те, що тут відбувалося, було більше схоже на сільське свято. У 2013 році на 635-річчя заснування села святкували більш масштабно, були гості із Румунії.
Проте без конкурсу на кращу чернянську начанку не обійшлося і цього разу. Вона готується із 25-ти інгредієнтів, а основним є кукурудзяна крупа. Цю страву подають переважно на свята та весілля. У газдинь із сіл Черна, Хижа та Новоселиця вона виходить по-різному. У Хижі, скажімо, популярна «кортячка» (вариться у котлі кукурудзяна каша, в яку додають різні трави. На вигляд не дуже, а от на смак добра). На святі визначали й кращий напій. А гастрономічну його частину розбавили виступи колективів художньої самодіяльності.
Оксана НЕВИЦЬКА