Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Надзвичайники рятували закарпатців від отрути

27 жовтня 2015 р., 11:40

Через необережність з термометрами

Із настанням холодної пори року, а відтак і сезону застуд, суттєво частішають випадки розбиття ртутних термометрів. От і протягом однієї доби, 26 жовтня, в Ужгороді та прилеглому районі було зафіксовано три подібні факти.

Спочатку представники групи радіаційного та хімічного захисту Аварійно-рятувального загону спецпризначення отримали виклик на вул. Достоєвського, що в обласному центрі. В одній із кімнат квартири місцевий мешканець розбив ртутний термометр. Зважаючи на небезпеку, чоловік о 13:00 подзвонив до Служби порятунку «101» і дочекався приїзду бійців ДСНС. Останні провели демеркуризацію приміщення площею14 кв. м. та зібрали2 грами ртуті.

Наступний випадок трапився в приватному будинку на вул. Закарпатській у с. Барвінок Ужгородського району. Відповідне повідомлення надійшло до оперативно-рятувальної служби о 13:20. По приїзду на місце події хіміки ДСНС виявили, що ртутний термометр розбили на кухні. Господиня будинку, дотримуючись правил, розпочала самотужки збирати кульки металу з градусника. Справу продовжили рятувальники, очистивши кухню від близько2 грамів небезпечної речовини.

І ввечері того ж дня, о 19:05, до оперативно-координаційного центру Управління ДСНС надійшов дзвінок про розбиття ртутного термометра в квартирі на вул. Заньковецької в Ужгороді. Аби захистити людей від отруйного металу, рятувальники провели демеркуризацію житлової кімнати площею8 кв. м., зібравши при цьому увесь вміст градусника –2 грами ртуті.

Шановні закарпатці! Задля власної безпеки дотримуйтеся основних правил поведінки при розбитті ртутного термометра. Насамперед виведіть людей із приміщення й відчиніть навстіж усі вікна. Викличте рятувальників за номером телефону 101. Якщо Ви вирішили зібрати ртуть самостійно, захистіть органи дихання за допомогою вологої марлевої пов’язки і використовуйте спринцівку. Великі кульки ртуті відразу скидайте у скляну банку з розчином (2 грами перманганату калію, або в народі «марганцівки», на1 літр води), більш дрібні кульки збирайте щіточкою на папір і теж скидайте в посудину. Банку щільно закрийте кришкою. Пам’ятайте, що використання пилососу для збирання ртуті суворо заборонено. Вимийте забруднені місця мильно-содовим розчином (400 грамів мила і500 грамів кальцинованої соди на10 літрів води) або розчином перманганату калію (20 грамів на10 літрів води). Після обробки приміщення необхідно добре провітрити (протягом трьох діб).

У ДСНС України у Закарпатській області



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp