Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатські судді перебуватимуть під пильним наглядом відеокамер

28 жовтня 2015 р., 21:14

Про це подбають активісти

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція з нагоди початку в Україні найбільшого в історії сучасної України моніторингу діяльності судів всіх інстанцій в усіх регіонах держави під егідою проекту «Відкритий Суд» та за партнерства з Верховним Судом України і підтримки Western NIS Enterprise Fund.

Станіслав Батрин, правозахисник, к. ю. н., голова ГО "Відкрита Україна", керівник Проекту "Відкритий Суд" розповів: «В Україні, на жаль, не було проведено реформи, яка гарантує справедливий суд. Проект «Відкритий суд» натомість створює унікальну можливість забезпечити єдині правила гри для суддів, прокурорів і адвокатів, без чого нам не домогтися справедливості. Наша мета полягає у тому, щоб зібрати єдине відео-досьє роботи судів, прокуратури і адвокатів. В Україні з березня цього року дозволено здійснювати відеофіксацію засідання суду без жодного окремого на це дозволу. Коли одна навіть мала камера присутня у процесі, то це змушує усі сторони дотримуватися закону. Тоді як писанина і скарги на суддів не впливає на їх роботу – це мільйони паперових потоків і мільйони відписок». На Закарпатті «Відкритий суд» розпочинає моніторинг судових засідань Ужгородського міськрайонного суду. Реалізація ініціативи стала можливою тільки починаючи з 28 березня 2015, - з набуттям чинності новим Законом України «Про забезпечення права на справедливий суд», яким гарантовано можливість проведення відеозапису судових засідань без отримання дозволу суду. І жоден суддя не може заперечити зйомки судового засідання, на які б роз’яснення він би не посилався.

Специфікою проекту «Відкритий Суд» є «живий» і публічний моніторинг судових процесів, який передбачає відеофіксацію судових засідань у цивільних, кримінальних, адміністративних та господарських справах. Відео записи судових засідань розміщуються на сайті проекту, на каналі YouTube «Відкритий Суд» та в соціальних мережах. Проект передбачає створення бази відео – досьє судових засідань, оцінку роботи судді, прокурора, недобросовісного адвоката, викриваючи непрофесійність, завідомо незаконні дії та корупцію в судах на шкоду інтересам держави та кожної людини. Таким чином, проект «Відкритий Суд» переслідує створення стандартів правосуддя, та невідворотність негативних наслідків за відхилення від них.

За словами Станіслава Батрина, на Закарпатті вже 12 громадян, які висловили бажання фіксувати судові засідання на відео та викладати їх у загальний доступ. Умовою є зйомки засідання від початку до кінця, або уникнути зловживаннями окремими кадрами та використання їх. До прикладу, у Києві активісти проект зняли понад 500 засідань судів і цим самим змусили суддів вести професуру згідно з чинним законодавством, а не розглядати суд як свою власну справу.

Така правова норма є унікальною для країн світу та розглядається партнерами проекту з ЄС та США як ключовий елемент боротьби з корупцією та несправедливістю у судах. Успіх України зможе стати прикладом для застосування механізму у інших країнах світу.

Віктор Іляшович, член Ради адвокатів Закарпаття зауважив: «Як адвокат із 20-річним стажем можу сказати, що стан судової системи допік не тільки громаді, ми, адвокати, також почуваємося гидко, коли приходиш в суд і знаєш наперед рішення, бо інша сторона проплатила його. Водночас це і багатьом суддям набридло, бо є і чесні судді, і їм також захистити свою честь допоможе проект «Відкритий суд», повертаючи довіру до тих, хто готовий судити за законом».

У проекті задіяно також 40 незалежних експертів, які даватимуть оцінку відзнятим засіданням. Фіксувати розгляд справ закликають усіх небайдужих. Навіть триватиме конкурс - з 12 жовтня до 30 листопада юрист або ж будь-який громадянин може зареєструватися на спеціально створеному сайті http://courtreporter.com.ua/, провести відео-зйомку судового засідання у будь-якій справі та отримати нагороди за свою свідому громадську позицію. Нагородження учасників відбудеться 14 грудня 2015 року в палаці Верховного Суду України за участі авторитетних юристів, правозахисників та відомих українців.

«Ми закликаємо усіх закарпатців не бути осторонь цього процесу, не чекати, що влада зробить усе за нас, а бути власниками своєї країни та скористатися унікальним шансом забезпечити в Україні справедливе правосуддя», - каже С. Батрин.

Специфікою проекту «Відкритий Суд» є «живий» і публічний моніторинг судових процесів, який передбачає відеофіксацію судових засідань у цивільних, кримінальних, адміністративних та господарських справах. Відео записи судових засідань розміщуються на сайті проекту, на каналі YouTube «Відкритий Суд» та в соціальних мережах. Проект передбачає створення бази відео – досьє судових засідань, оцінку роботи судді, прокурора, недобросовісного адвоката, викриваючи непрофесійність, завідомо незаконні дії та корупцію в судах на шкоду інтересам держави та кожної людини.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp