Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У Берегові змагалися бетлегеми (ФОТО)

20 грудня 2015 р., 09:41

Змагання пройшло на святковому ярмарку.

У рамках Другого різдвяного ярмарку, що проходить у Берегові з 18 по 20 грудня, на центральній сцені міста відбувся оригінальний конкурс бетлегемів.У ньому взяли участь представники 12 населених пунктів краю, які винесли на суд авторитетного журі та глядачів 16 різдвяних композицій. Арбітрів очолював відомий закарпатський поет Ласло Зан Фабіан.

 

“Нам було не просто визначити переможців, адже всі вертепи продемонстрували неабияку підготовленість, ерудицію та майстерність інтерпретації давніх передноворічних звичаїв та традицій, - розповів Голосу Карпат знаний літератор. - Брали до уваги три основні критерії – сценічний одяг, чіткість декламування та співу, драматургію.”

Виходячи з цих високих вимог, журі зрештою назвало переможців. Перше місце дісталось вихованцям Еріки Міговк з берегівського Оросієва. Другими визнано юних колядників з виноградівських Шаланків (керівник Єва Колоніч). Третю позицію вибороли бетлегеми з Чоми (Берегівський район). Разом з Дипломами призерам вручили і грошові премії, відповідно 3, 2 і 1 тисячу гривень.

“Ми дуже радіємо високому визнанню наших скромних старань,- каже Голосу Карпат керівник шаланківських колядників Єва Колоніч.- Прикметно, що діти самі відшуковують давні традиції колядувальників, слова віншувань, тодішні атрибути вертепу тощо. Олівер Кріж та інші й тепер знайшли чимало нових цікавинок. А Аттіла Ройко, аби виступити на сьогоднішньому конкурсі, приїхав аж з Німеччини, де зараз працює. Та найголовніше, що хлопці, призвичаївшись до цього таємничого дійства, виростуть справжніми продовжувачами даної справи і в дорослому віці. Такому сприяють і подібні нинішнім оглядини.”

А на ярмарку одночасно з реалізацією різдвяних смаколиків, сувенірів, новорічних прикрас, національного вбрання, традиційних вин та меду, верховинської бринзи, активісти громадських та релігійних організацій продовжували пригощати бажаючих хлібом зі смальцем, гарячим чаєм, солодощами. А волонтери – студенти Закарпатського угорського інституту та коледжу вишу Каталін Поллої і Жанетта Шпеник припрошували скуштувати фірмові сирні тістечка “Ракоці” 7-и видів, які приготували самі з іншими дівчатами - ентузіастами під керівництвом знаного кулінара Ілдіко Пушкаш. Виготовили їх 500 штук. Отримані від реалізації кошти передадуть сиротам Берегівської школи-інтернату. До слова, такі самі тістечка разом з брендовим тортом “Федак Шарі” кілька днів тому Ілдіка Пушкаш передала дружині президента Угорщини Аніті Герцег, яка перебувала на Закарпатті з візитом “доброї волі”.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp