Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В Ужгороді діє майже півсотні захисних споруд, - переконують у міськраді

27 грудня 2015 р., 10:54

Детальніше - у матеріалі.

Відділ оборонної та мобілізаційної роботи є структурним підрозділом Ужгородської міської ради. Цього не надто спокійного року він діяв у напруженому режимі, повідомила начальник відділу Ірина Зима.

– Основною метою відділу є забезпечення виконання законодавства з питань оборонної та мобілізаційної роботи, цивільного захисту населення і територій при надзвичайних ситуаціях техногенного та природного характеру, оперативна ліквідація аварійних ситуацій, експлуатаційних порушень у системі життєзабезпечення міста. У своїй діяльності відділ керується Конституцією України, Законами України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», «Про цивільну оборону», Кодексом цивільного захисту України, указами і розпорядженнями Президента України, постановами Кабінету Міністрів України та нормативно-правовими актами, розпорядженнями міського голови, рішеннями міської ради, виконавчого комітету, – перераховує пані Ірина.

До основних завдань відділу належить організація планування і здійснення заходів, спрямованих на своєчасне проведення мобілізації; координація, методичне забезпечення розробки і здійснення заходів щодо мобілізаційної підготовки, переведення місцевих органів виконавчої влади, об’єктів народного господарства міста на режим роботи в умовах особливого періоду, а також сталого їх функціонування в цих умовах.

Працівники відділу також організовують роботу, пов’язану з визначенням можливості задоволення потреб Збройних сил, інших військових формувань, національної економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період; сприяють підготовці молоді до військової служби, проведенню призову громадян на військову службу і проведенню приписки юнаків до призовної дільниці.

Налагоджена співпраця з Ужгородським об’єднаним військовим комісаріатом. Разом з Ужгородським ОМВК, відповідно до розпоряджень міського голови, у 2015 році були здійснені заходи для проведення 4-ої, 5-ої, 6-ої хвиль мобілізації, а також організовані та проведені спільні наради за участю представників МВ УМВС України в Закарпатській області, прокуратури м. Ужгорода з керівниками підприємств, установ, організацій міста щодо забезпечення оповіщення військовозобов’язаних про мобілізацію і призов на військову службу; проводилися перевірки готовності транспортних засобів у місті для передачі військовим формуванням, заходи щодо чергових призовів на строкову військову службу навесні й восени, приписки юнаків до призовної дільниці.

Працівники відділу тісно співпрацюють із військовими частинами міста. Відповідно до затвердженої Програми учасників антитерористичної операції на 2015 рік військовій частині А 1778 надана значна фінансова допомога для матеріально-технічного забезпечення. Виготовлено і встановлено надмогильні пам’ятники військовослужбовцям, які загинули в АТО і поховані в Ужгороді.

Актуальним цьогоріч стало й непросте питання захисних споруд. Ще з лютого точилися активні розмови щодо підготовки в місті укриттів місцевого населення в разі будь-якої масштабної небезпеки. Цього року тривали спільні перевірки відділу з Державною службою НС наявних захисних споруд по місту Ужгороду.

«У місті захисним укриттям можуть слугувати підвали житлових будинків, споруди підземного простору, які можуть бути тимчасово використані для укриття населення. Кожен громадянин повинен заздалегідь самостійно подбати про власну безпеку, дізнавшись, де міститься найближче тимчасове сховище на випадок надзвичайної ситуації. До речі, неправильно казати «бомбосховище», а саме захисна споруда», – відзначає старший інспектор з оборонної та мобілізаційної роботи Віктор Панасенко.

За дорученням міського голови низка управлінь (серед них управління праці, освіти, економіки) проводили перевірки й обстеження споруд, готували інформацію, яку розміщували в підпорядкованих закладах міста, на автозупинках, у громадському транспорті, магазинах. Особливе завдання отримували ЖРЕРи, які мали перевірити захисні споруди та підвальні приміщення на закріплених територіях, розмістити інформацію про їх адреси на дошках оголошень будинків і т. п. Були вивішені оголошення з поясненнями, як діяти при сигналі оповіщення цивільного захисту населення.

За словами заступника вищезазначеного відділу Сергія Дмитрієва, в Ужгороді на сьогодні є 48 захисних споруд, з них 21 – державної власності, 22 – приватної, 5 – комунальної. Загалом по місту є 511 найпростіших укриттів.

Начальник відділу Ірина Зима каже, що за рішенням цьоготижневої сесії міської ради схвалена комплексна Програма розвитку і вдосконалення цивільного захисту м. Ужгорода на 2016–2018 роки, яка передбачає комплексне розв’язання проблем у сфері протипожежних заходів, системи оповіщення та забезпечення засобами індивідуального захисту органів дихання, відновлювання захисних споруд (сховищ), які перебувають на балансі Ужгородської міської ради. Програма створить умови для виконання вимог законодавчих документів у сфері цивільного захисту.

Незважаючи на певні сумбурні емоції, які час від часу виникають серед населення, спеціалісти заспокоюють і радять не переживати й не панікувати, адже це найгірше. У разі небезпеки всі мешканці Ужгорода зможуть сховатися – є різноманітні підвальні приміщення, сховища, винні погреби. Відділ оборонної та мобілізаційної роботи дбає про це у своїй щоденній роботі.

Ольга ПАЛОШ, газета Ужгород


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp