Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Як лікувати грип - поради

15 січня 2016 р., 14:20

Будьте обачними, бережіть себе!

За правило, холодної пори року застудні інфекційні захворювання активізуються. Не стала винятком і цьогорічна зима. За даними Держсанепідслужби Закарпаття, з початку року до лікувально-профілактичних закладів області з приводу захворювання на гострі респіраторні вірусні інфекції звернулося понад 2500 осіб. Показник захворюваності складає 20,1 на 10 тисяч населення, що на 33,8% нижче епідемічного порогу. Госпіталізовано до медичних установ 3,7% від усіх захворілих, з яких 91,4% - діти.

Епідемічна ситуація щодо захворюваності на грип та ГРВІ в Закарпатській області відповідає середньорічному рівню для відповідної пори року.

І все ж, як відрізнити грип від сильної простуди? Остання рідко супроводжується високою температурою. Вірусна ж інфекція характеризується стрімким початком. Хворого морозить, болить голова, ниють м’язи спини й кінцівок. Температура тіла швидко піднімається до 38, або, навіть, до 40 градусів. Усі ці симптоми можуть супроводжуватися частим кашлем. Особливо небезпечний грип для дітей віком 5-9 років і дорослих від 25 до 35 років. Летальність найвища серед новонароджених і тих, кому за 50.

Управління ДСНС України у Закарпатській області звертається до громадян: при перших ознаках грипу звертатися до лікарів. Адже ця хвороба може призвести до тяжких ускладнень з боку легеневої, серцево-судинної, нервової, ендокринної систем.

Головний бар’єр на шляху вірусних інфекцій – система інтерферона, іншими словами захисного білка, нашого організму. Він активізує імунну систему, що призводить до швидкої локалізації вогнища вірусної інфекції.

Найбільш ефективним профілактичним заходом, який одночасно стає на заваді появі епідемій грипу, фахівці вважають вакцинацію. Щеплення рекомендовано всім, окрім дітей, вік яких не перевищує шести місяців. На сьогодні в області, за даними епідеміологів, з початку епідемічного сезону проти грипу та ГРВІ вже вакциновано понад 3200 осіб. Ринок вакцин сьогодні різноманітний. Правда, який би препарати ви не обрали, треба пам’ятати, що це зробити слід якнайшвидше, адже для «дозрівання» антитіл потрібно 10-20 днів.

Щоб уберегтися від застуди Управління ДСНС України у Закарпатській області радить вживати таких заходів екстреної терапії:

· Насамперед зверніть увагу на взуття: ногам повинно бути тепло і сухо.

· Щоб зміцнити імунітет, пийте вітаміни, запасіться настойкою елеутерококу чи женьшеню (за низького тиску) або собачої кропиви та валер'янки (за високого). Корисний і відвар ехінацеї: ця трава вважається природним антибіотиком і стимулює роботу імунної системи.

· У домі мають бути мед та лимон, часник та цибуля. Не завадить гірчиця. За переохолодження робіть ванни для ніг. Це посилить кровообіг у носоглотці. Адже стопи з нею рефлекторно пов'язані.

· Люди, які часто переживають психологічний стрес, швидше підхоплюють будь-яку інфекцію. Неприємності послаблюють імунітет. Під час епідемії грипу частіше слухайте музику, приймайте ароматичні ванни, зрештою, не гребуйте пустими телефонними балачками тощо.

· Люди котрі регулярно займаються гімнастикою, застуджуються рідше - помірне фізичне навантаження підвищує активність білих кров'яних тілець та антитіл, здатних знищувати віруси.

· Добре висипайтеся - це підвищує опір хворобам.

· Побільше пийте, закапуйте ніс слабким розчином солі - зимова сухість через парове опалення висушує носоглотку.

· На час епідемії забудьте про носові хустинки - користуйтеся одноразовими паперовими серветками.

· Віруси не люблять високої температури - гарячий душ чи ванна не завадять вам, але зашкодять їм.

· У домі віруси живуть приблизно три доби. Тому якнайчастіше вдавайтеся до дезiнфекції дверних ручок, телефонних трубок, різних плоских поверхонь.

· В харчуванні віддати перевагу треба: супам (овочевим, молочним та круп'яним), нежирній рибі, м'ясним фрикаделькам, паровим котлетам, такому ж омлету, відварним та запеченим овочам, пшеничним сухарям і сухому печиву.

· Після їжі рот потрібно прополоскати слабким розчином харчової соди.

Чим збивати температуру?
Температура - не хвороба, а ліки проти неї. Якщо вона не „зашкалює” (вище 39 градусів), знижуйте її так званими фізичними методами: обтиранням водою кімнатної температури, вологим обтиранням ніг. За головного болю - вологі (оцтово-водні) компреси на чоло, холод на потилицю. Побільше пийте (краще кислих соків). Хіт-парад смачних „ліків” очолює смородина. Тільки не перетерта з цукром. Найкорисніша - заморожена. І не кутайтеся.

Чи варто лежати?

Якщо лікар не приписав вам постільного режиму, лежіть поменше. Для розвитку пневмонії вистачить однієї-двох діб. Навіть за поганого самопочуття побільше рухайтеся. Не примушуйте когось обслуговувати вас. Від того вам найменша користь.











У ДСНС України у Закарпатській області

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp