Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Дебальцеве так обстріляли фосфорними снарядами, що все місто світилось і горіло, - Тарас Пономаренко

20 січня 2016 р., 11:50

В Ужгородській поліції працюють декілька десітків бійців, що пройшли всі жахіття АТО

32-річний доброволець 128-ї бригади рік тому без втрат вивів свій підрозділ з-під Дебальцеве, а зараз служить в ужгородській поліції

Напередодні Нового року патрульний отримав підвищення - став заступником командира роти. Але Тарас не прагне зробити кар'єру, а хоче по-справжньому змінити країну на краще. Хоча зізнався, що після демобілізації у нього була думка виїхати з України. «Я повернувся додому і побачив: більшість людей не розуміють, що йде війна, - каже Тарас. - Зіткнувся з брехнею чиновників, їх нахабством. Мені в очі говорили: «Ти ж сам вибрав службу в армії, ми тебе туди не посилали». На щастя, ужгородець все ж знайшов для себе заняття в мирному житті. У Національній поліції таких цінують. Її очолюють офіцери, які пройшли жорстокі бої, які отримали поранення, знаючі, заради чого вони ризикували життям, і готові наводити порядок у мирній частині країни.

- В ужгородській поліції служить чудовий боєць Тарас Пономаренко, - розповідає начальник Департаменту патрульної поліції України Євген Жуков. - Я про нього чув від інших хлопців. Під час урочистого запуску роботи патрульних екіпажів в Ужгороді познайомився особисто. Здорово, що такі хлопці після демобілізації з армії поповнюють ряди патрульної поліції України.

- Я в новому підрозділі з 28 листопада, - каже Тарас Пономаренко. - А напередодні Нового року мене підвищили. Я не рвуся стати начальником. Щоб розуміти, як управляти новою системою, потрібно попрацювати патрульним поліцейським, вивчити всі нюанси. Мені поки не вистачає досвіду. Порушників не боюся. А ось тому, як правильно оформляти протоколи, як застосовувати на практиці вимоги законодавства, потрібно ще підучитися. Але я намагаюся.

- Коли ви демобілізувалися?

- 18 вересня 2015 року. І перший час мені все вдома не подобалося. Обстановка стала тільки гіршою, бюрократія жахлива. Правда, я не опустив руки і все ж домігся виділення належного за законом учасникам АТО наділу землі. Отримав також посвідчення учасника бойових дій. Але все це довелося добувати з боями. А ось державних нагород для моїх побратимів, які тримали оборону Дебальцева, так і не вибив. А адже ми невеликою групою протистояли механізованій роті росіян!
До військкомату Тарас прийшов сам відразу після того, як Україна втратила Крим. Але покликали його на третю хвилю мобілізації.

- П'ять років після військового інституту я відслужив в 1-у і 13-у батальйонах 95-ї житомирської аеромобільної бригади, - розповідає Тарас. - Звільнився в 2011 році. При мобілізації просив, щоб мене відправили до десантників. Але розподілили в перший артилерійський самохідно-гаубичний дивізіон 128-ї бригади заступником командира третього батареї по роботі з особовим складом. У зону АТО ми зайшли восени 2014 року. І обстріляні були біля Артемівська, вже начебто в мирній зоні. Від колони техніки відстали дві самохідні установки і два КамАЗи з боєкомплектом. Мене з бійцями відправили за ними. Коли витягали вантажівки, з далекої лісопосадки нас накрили ... Тоді чітко зрозумів: війна.

Спочатку батарею поставили під Попасною. За півтора місяця бійці не зробили жодного пострілу з гармат, націлених на Первомайськ, адже було так зване перемир'я. При цьому українців від душі обстрілювали.

- У двох кілометрах від нас серйозно постраждала мінометна батарея, - продовжує Тарас. - На щастя, наші позиції ворог так і не вичислив. У листопаді ми висунулися на Дебальцеве. Розташувалися в улоговинці. Самохідні артилерійські установки б'ють на 17 кілометрів. А ми стояли набагато ближче до ворога. При цьому біля батареї не було своєї охорони. Ми її самі організували. Добре, була вишка, яка служила нам спостережним пунктом. З неї далеко проглядалася вся округа.

Облаштовувалися ми там надовго. Відразу обкопали «саушіі» (самохідні артилерійські установки), вирили і утеплили бліндажі, зробили баню. Обстріли йшли постійно. Нас намагалися дістати навіть фугасними протибліндажними снарядами «кріт». Вони зариваються в землю на два метри і тільки після цього розриваються. Ми регулярно ганяли диверсійні групи. Причому вони, як правило, активізувалися в свята. Шостого грудня, в День української армії, був поранений командир батареї лейтенант Артем Примак. Він прийшов до нас після закінчення військового інституту. Артилерист від Бога.

Взагалі, я на цій війні зустрів багато молодих перспективних офіцерів. Найближчим часом вони стануть кістяком армії, завдяки чому і відбудуться якісні зміни. Розумієте, коли я раніше служив в армії, ми ж воювали проти фанерного ворога, а фанера у відповідь не стріляє. А ці офіцери одразу опинилися в бойовій обстановці, змушені були приймати рішення, думати про збереження бійців. Для армії ці кадри безцінні. Коли ворог потрапив на нашу розташуванню, техніка не постраждала. Артема, який бігав, віддавав команди особовому складу, поранило осколками, він був сильно контужений. Навіть мене не впізнавав якийсь час ... Наскільки я знаю, він вже повернувся на службу.

Після 19 грудня знову все затихло. На Новий рік я з'їздив додому. Повернувся 10 січня. І почалося ... Пам'ятаю, Дебальцеве так обстріляли фосфорними снарядами, що все місто світилося і горіло.

- Ви знали, що фактично перебуваєте в котлі?

- Розумів, будуть серйозні події, але намагався не думати про це, а робити свою справу. Інакше можна збожеволіти. Я навіть змирився з тим, що можу загинути. Нас направили в підкріплення другого дивізіону на Ольховатку. Там я і зрозумів, що йде наступ на Дебальцевський напрямок. Трохи пізніше повернувся в район Комуни біля Дебальцеве. І там з боку Вуглегірська на нас вийшов батальйон «Міраж». Так було написано на шевронах ворога. Також на формі солдатів був прапор Новоросії. Три дні нас обстрілювали з п'яти танків. Ще проти нас воювали дві БМП і БТР. Було чоловік сто проти нас шістдесяти. Нам вдалося підпалити два танки і броньовані машини. Уцілілі танки розвернулися і поїхали. А один вороги сховали в невеликій улоговинці. Екіпаж зрозумів: якщо вискочать звідти, ми підіб'ємо. Цей «Міраж» розлютив нас конкретно. Наше командування обіцяло підкріплення у вигляді п'яти танків, але ми їх так і не дочекалися. А оборонятися потрібно було. Тому ризикнули і пішли на авантюру: за ворожим танком вирушила група з семи осіб. Механік-водій Сергій Косаківський, фахівець від Бога, знав, як керувати танком Т-72, ​​якого немає на озброєнні української армії. Коли ми тихенько підійшли, екіпаж сидів на броні танка. Хтось із нас клацнув затвором, і танкісти просто втекли, кинувши навіть свою зброю. Сергій завів танк. І ми рвонули до своїх позицій. Їхали і розуміли: свої ж можуть підбити, побачивши російський танк. Тому я кричав у рацію: «Це я,« Фелікс », Тарас Пономаренко! Старший лейтенант. Моя мама - вчитель географії ». Говорив про себе всі подробиці, щоб наші зрозуміли - свої їдуть. І почув у відповідь: «Це що, Тарас на танку їде? Передайте йому, що він е ... нутий. У нас тут у всіх штани мокрі ». У танку був ще й повний боєкомплект, також ми привезли два автомати з патронами. На деталях машини була дата випуску: 2014 рік, Росія.

Коли ми виходили з оточення, танк допоміг нам вивезти гармати - «Півонії» і «Акації». На перехресті з Миронівським він потім охороняв позицію. Причому ми швидко сформували екіпаж. Водій у нас вже був. Навідника знайшли. Але головне, що моя рота вийшла з котла без втрат.

* На російському танку сидять справжні герої: Тарас Пономаренко, Сергій Ганичі, Андрій Калінеченко, Сергій Хорошовський, Володимир Возняк, Роман СНІГУРІВСЬКЕ, Сергій Косаківський. Знімок зроблений в той день, коли бійці викрали цей танк. Ніхто з них не був відзначений за це державними нагородами (фото з архіву Тараса Пономаренко)

- Кажуть, ви за танк навіть гроші отримали.


- Так. Близько сорока тисяч розділили на сімох осіб, які брали участь у його викраденні. Я отримав 5000 гривень 800. Ще до того, як нам їх нарахували, домовилися, що віддаємо гроші Олександру Донецькому, який отримав опіки в «самохідці», коли загорівся артилерійський порох. Тому як тільки мене прийшли гроші за танк, я перекинув їх на картку Сані.

Згадуючи перші дні після виходу з котла, Тарас каже, що заходив у кафе міста Артемівська тільки заради туалетів: «По унітазу скучив ...»

- Волонтерам, що допомагає фронту, потрібно пам'ятник поставити, - каже Тарас. - Вони нас і одягали, і годували. Добре, держава давала боєприпаси і паливо.

- Де зараз ваш танк?


- Не знаю. Ми його залишили в Артемівську, на базі військової техніки. А нас після Дебальцевський подій відправили у відпустку. Як тільки я опинився вдома і розслабився, у мене тут же почалися проблеми зі здоров'ям: запалення нирок, легенів ... Довго лікувався, проходив реабілітацію. У зону АТО так і не повернувся.

- Чим ви займалися до війни?

- У нас з дружиною був свій магазинчик одягу. Після армії я зайнявся підприємництвом. А чому пішов з армії? Ну як десантники можуть стрибати з парашутом за свій рахунок? Ми скидалися грошима і наймали літак ... Форму доводилося купувати теж самим. Куди це годиться?

- Чому ж ви вибрали для себе армію?

- Коли я прийшов після школи у військкомат, щоб стати на облік, мені попався досвідчений психолог. Він переконав мене: «У тебе є всі дані стати хорошим офіцером». І я вступив у військовий інститут. Та й мій старший брат служив у ВДВ. Його розповіді мене надихали, Під час служби мені здавалося, що я на своєму місці. Але система «перемеле» будь-кого. Ось зараз мені дуже подобається нова поліція. Забезпечення на вищому рівні. Всі по честному-. Стосунки між людьми хороші. Тільки доводиться воювати з дівчатами з приводу макіяжу та зачісок, та ще сережки просимо їх знімати під час чергувань. А раптом при затриманні зачепиться за одяг? Це правила безпеки! Для мене зараз служба в поліції - останній шанс залишитися в країні. Я люблю Україну, але ненавиджу владу. Відчувати себе в своїй країні емігрантом - недобре.

- Багато в ужгородській поліції хлопців, які пройшли війну?


- Близько сорока чоловік. Вони нікого не бояться, не панікують. Уміють використовувати зброю. Для мене, наприклад, це крайній метод. Хоча в повітря стріляти вже доводилося. Сподіваюся, більше не потрібно буде діставати пістолет. У нас тихий місто. І в ньому буде порядок.
Вже наостанок Тарас зізнався, що вони з дружиною чекають первістка. Дуже хочеться вірити, що в цій сім'ї виросте ще один патріот України. І не виникнуть обставини, які змусять героя війни виїхати на батьківщину дружини - до Угорщини. Такі громадяни потрібні самій Україні.

Факти

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp