Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Рівіс: Нам треба, насамперед, показати стабільний розвиток регіону та збалансовану роботу влади

29 січня 2016 р., 16:48

Розпові голова облради на "Тисіі".

Про залучення інвестицій, бізнес-проекти, створення нових робочих місць, розвиток туризму, відновлення історичних замків та першочергові цілі у 2016 році, - йшлося під час інтерв’ю з головою облради Михайлом Рівісом у програмі «Про головне» на ОДТРК «Тиса-1».
- Є така думка, що Геннадій Москаль був призначений сюди для того, аби ситуацію з мукачівськими подіями погасити, навести певний баланс сил в області, але інвестиції він навряд чи зможе залучити. 

Йому це, до речі, кілька разів закидали в цій студії. Чи плануєте цей процес взяти під своє керівництво і займатися саме залученням інвестицій в область?
- Скажіть мені, будь ласка, який інвестор почне відразу сюди йти, як тільки Москаль появився в області, знаючи, що тут стріляють із гранатометів, або на Драгобраті влаштовують криваві розбірки? Це є абсолютно ненормально! Тобто закидати Геннадію Геннадійовичу те, що він не закликав інвесторів сюди лише тому, що він вже керує півроку і за цей час не прийшли інвестиції, - некоректно і неправильно. Нам треба, насамперед, показати стабільний розвиток регіону та збалансовану роботу влади. 

Тоді інвестори почнуть вирішувати: заходити сюди, чи ні? Як голова обласної ради запевняю, що започатковані конструктивні ідеї ми і надалі розвиватимемо. Під час нещодавнього візиту делегації з чеського краю Височина мною наголошено, що ми готові надати максимальне сприяння усім іноземним інвесторам для того, аби вони успішно працювали на Закарпатті. Бо розуміємо, що наші люди будуть задоволені тоді, коли їм не потрібно йти розбудовувати, до прикладу, Чехію і коли вони матимуть достойну європейську зарплату у себе вдома. Я цього прагну і всіляко цього добиватимусь.

- Якісь є вже конкретні напрацювання та бізнес-проекти?
- Ми домовилися, що найближчим часом проведемо бізнес-форум між представниками бізнес-еліти Чехії та Закарпаття. Вже маємо успішний приклад чеської та німецької інвестиції – це завод «Єврокар». Такої потужної інвестиції не дозволила собі навіть Японія, враховуючи її завод «Ядзакі», який працює на давальницькій сировині і краяни отримують там лише зарплату.
- Тобто, це лише робочі місця?
- Так. Наших людей використовують як просту робочу силу. А хто сьогодні найбільше заробляє? Сполучені штати Америки. До прикладу, візьмемо потужну компанію «Айфон», яка за капіталізацією може перевищити половину європейських країн. Вони розробляють бренд, продукт, дають китайцям займатися зборкою, а основну маржу, заробіток забирають собі. Тому вважаю, що «Єврокар» - найефективніша чеська інвестиція на території Закарпаття. Тому що там збираються автомобілі, розробляється та працює новітня технологія. Це ж саме стосується компанії «Джейбіл». Не заперечую, нам потрібні зараз прості складальні та текстильні операції, але це не ті інвестиції, до яких ми повинні прагнути.
- Тим не менше багато наших краян їдуть за кордон на заробітки. Чи можна вирішити питання робочих місць та підняття економіки єдиними інвестиціями?
- Нині чеські працівники їдуть працювати в Німеччину. Робоча міграція по всьому світу відбувається постійно. Як кажуть: риба шукає де глибше, а людина – де риба. Це нормальний процес, але ми маємо його мінімізувати, дати нашим людям можливість працювати та заробляти вдома. Ніхто не поїде з домівки, якщо матиме достойні зарплату та рівень життя. Для цього маємо використати всі можливості, які в нас є, аби досягнути цієї мети.
- Є така сфера, як туризм і багато хто каже, що якраз його потрібно розвивати. Чи є у Вас якесь конкретне бачення, що потрібно зробити, аби максимально задіяти місцеве населення для того, аби туристи хотіли до нас приїжджати?
- Дозволю собі відповісти на Ваше питання питанням: знаєте, скільки торік у бюджет області надійшло коштів від туристичного збору?
- Думаю, що дуже мало…
- Назву конкретну цифру – один мільйон сто тисяч.
- Але люди, принаймні, себе утримують від цього…
- Весь дохід, який надійшов в бюджет області від туризму, ми до копійки віддали на розвиток туристичної галузі. До речі, це вперше за всю історію існування бюджету області. Ще працюючи на посаді заступника голови облдержадміністрації, ми з Геннадієм Москалем створили управління по туризму, вивівши його з департаменту ЖКГ. Нині його очолює молода і перспективна людина – Денис Ман, який ще є й депутатом обласної ради. Він одразу ж включився у роботу. Ми дали йому ресурс, промоцію і сказали: всі кошти, які будуть надходити від туризму – будемо направляти на розвиток цієї галузі. Всі розуміють, що палицею нікого не заставиш платити податки. Люди будуть їх сплачувати лише тоді, коли їм це буде вигідно, або коли страшно їх буде не платити. На сьогодні податкова система працює так, що бізнес перевірками не обтяжений, здійснюється мінімальний податковий тиск. Тому маємо стимулювати людей чесно платити податки і демонструвати: якщо ви справно сплачуєте податки, то влада робитиме все необхідне, аби до вас приїжджали туристи з різних країн.
- На скільки мені відомо, за ініціативи Дениса Мана і Геннадія Москаля визначено, що в цьому році на замки буде виділено близько 50 мільйонів гривень з обласного бюджету…
- Так, прийнята відповідна програма, яка передбачає різні джерела надходження та їх використання. Оскільки в обласному бюджеті не буде 50 мільйонів для її наповнення. Коли ми будемо звертатися до грантових установ, то маємо продемонструвати програму дій. Тому програма, затверджена обласною радою, покаже, що ми хочемо робити і для чого. Відповідно має бути з обласного бюджету співфінансування. Вже декілька грантових програм, як от Польща-Білорусь-Україна, Румунія-Україна тощо, починають працювати. За рахунок цього ми плануємо залучати кошти на відновлення, наприклад, Невицького замку та інших. А обласний бюджет співфінансування забезпечить.
- Ваші цілі, які б Ви хотіли досягнути в цьому році?
- Прагнутиму і робитиму все для того, аби наші дороги відповідали європейським стандартам. Аби цьогоріч був запущений в дію перший сміттєпереробний завод на Закарпатті. І якщо Геннадій Москаль об’явив 2016 рік роком розбудови доріг, то я, як голова облради, не можу представити, що він - лебідь, а я - щука і тягнути воза в інший бік. Тобто я буду повністю підтримувати голову ОДА в тому, що ми, насамперед, маємо відбудувати дороги краю. І якщо ми ставимо за мету навести порядок зі сміттям, то ми спільно маємо планувати цю роботу і йти крок за кроком до визначеної мети.









Повідомили у прес-службі облради

Схожі новини

Михайло Рівіс: Ми повинні створити самодостатні, спроможні об’єднані громади, але по моделі добровільності
Про Звернення Закарпатської обласної ради щодо додаткових заходів із підтримки платників податків на період запровадження карантину
Перший прийом громадян голова облради у 2017 році здійснив по-новому
Михайло Рівіс: "Центр не сміє забувати, що за Карпатами — ще один унікальний край великої України!"
Затвердили графік прийому громадян керівництвом облради Закарпаття
Рівіс зініціював предметне вивчити питання щодо ефективного впровадження медреформи на Закарпатті
Творчі колективи Закарпаття відзначили нагородами
Михойло Рівіс тепер має укладати транскордонні угоди
Новопризначений заступник губернатора вперше вислухав людей (ФОТО)
Рівіс розповів, чому немає розвивати дорожню інфраструктуру краю

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp