Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Питання вже вирішили, але Москалю всеодно не сидиться

3 лютого 2016 р., 10:09

Москаль каже, що проблему з фінансування ПТУ в Мукачеві ще не вирішили. Натомість, міська рада повідомляє про виділення чималої субвенції з держбюджету. Кому вірити?

Геннадій Москаль відвідав у Мукачеві три професійно-технічні навчальні заклади (ПТНЗ), які міська рада всупереч Закону «Про держбюджет України» відмовляється фінансувати. Голова ОДА разом зі своїм заступником Олександром Петіком зустрівся з керівництвом та колективом навчальних закладів, оглянув майстерні й поспілкувався з учнями «Мукачівського центру професійно-технічної освіти» (це єдиний ПТНЗ в місті, який не закритий на карантин чи канікули).

– Мета моєї поїздки – заспокоїти колективи навчальних закладів, які за січень не отримали ні копійки, – повідомляє Г.Москаль. – Працівники залишилися без зарплати, а учні без стипендії.

На жаль, проблему в Мукачеві поки так і не вирішено. Якщо в інших містах обласного підпорядкування, у тому числі бідніших за Мукачево, міськради виділили необхідні кошти, то тут усе залишається по-старому. Мені така позиція абсолютно незрозуміла. По-перше, необхідні гроші в Мукачеві є, вільний залишок коштів міського бюджету на початок року становить 48,9 мільйонів гривень. А, по-друге, треба врахувати, що в цих закладах учаться не професорські діти, а вихідці з простих, а також неповних чи неблагополучних сімей. Дітям призначена невелика стипендія (для звичайних учнів – трохи більше 300, а для дітей-сиріт – близько 900 гривень), яку вони не отримують. Перше питання, яке учні ставлять керівництву: «Коли нам заплатять стипендію?». Крім того, персонал не отримує зарплату, а навчальні заклади не мають можливості розраховуватися за комунальні платежі. Вони не можуть задіяти навіть кошти від власної господарської діяльності, тому що міськрада не підготувала кошториси і держказначейство не може відкрити рахунки. До відключень тепла й світла поки не дійшло, оскільки поставникам направлені гарантійні листи, однак довго так тривати не може.

Закон «Про Держбюджет», за який проголосував у тому числі й нардеп від Мукачева В.Балога, треба або змінювати в частині фінансування профтехосвіти, або виконувати. Так само, як його виконали Ужгород, Хуст і Берегово. В іншому разі зволікання з фінансуванням професійно-технічних закладів у Мукачеві призведе до соціального вибуху.

Нагадаємо, що Бюджетний комітет Верховної Ради вирішив виділити 600 млн грн для фінансування закладів профтехосвіти Мукачева. Рішення прийнято вчора, 2 лютого, в ході засідання комітету.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp