Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатським селянам перекрили дорогу до рідних (ВІДЕО)

14 травня 2014 р., 11:59

Вони змушені долати сотні кілометрів, аби побачити своїх близьких.

 

У закарпатському селі Хижа майже десять років не працює пункту пропуску. Перехід через українсько-румунський кордон закрили, коли місток зруйнувала повінь. Тепер селяни, щоб навідати рідних по той бік кордону, змушені долати сотні кілометрів.

Хижу розділили після другої світової війни. Одну частину села, яку видно з берега, віддали Румунії, другу - Україні. Тоді поділили не просто територію, а цілі родини. У Віктора Пруніца за кордоном - дядьки й тітки, двоюрідні брати та сестри.

Віктор Пруніца, мешканець с. Хижа:

- Я вже років 10 -11 не був там. Померла мамина сестра рідна, нам подзвонили - ми спілкуємося так по телефонах, позвонили, шо похорон, поїхати невозможно, далеко їздити.

Провідувати родичів стало складно, коли у селі закрили пункт пропуску. Найближчий перехід - майже за сто кілометрів. Пункт пропуску не працює через ось цей зруйнований повінню місток, показує сільський голова. І бідкається, що його й досі не відновлюють.

Іван Гайдук, сільський голова с. Хижа:

- Якщо треба буде громада села, цей мостик поможе зробити. Скільки громада села, плюс сусідні села Хижа, Черна, Новоселиця, Королево, навіть Гудя зверталися й Теково, зверталися до Кабінету міністрів - все рівно вони просто-навсього відписуються, ніяких дій вони не роблять. Якби була відкрита митниця, нові робочі місця, плюс село розвивається, інфраструктура була би піднята.

Відновити треба не лише місток, але й провести реконструкцію усього пункту пропуску, кажуть на митниці. А ще збудувати під'їздні шляхи. Грошей треба багато, у місцевих бюджетах таких нема, допомоги просять в уряду.

Зігмунд Гадаш, начальник відділу Чопської митниці:

- Станом на 2010 рік ті роботи, які необхідно було провести у якості реконструкції значить коштували, я кажу за цінами 2010 року - приблизно одинадцять мільйонів гривень. Ми ініціювали це питання щоб на рівні двох урядів опрацьовували ці питання, поки що відповіді ми не маємо.

Місяць тому Україна і Румунія підписали угоду про малий прикордонний рух. За нею, жителі тридцяти кілометрової прикордонної зони можуть перетинати кордон без Шенгенської візи, за спеціальним дозволом. Коли цією пільгою зможуть скористатися мешканці закарпатської Хижі - не відомо.


Марина Коваль, Юрій Ковальов, Новини, телеканал "Інтер"



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp