Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатці більше хворіють діабетом

6 квітня 2016 р., 15:43

Важливу тему порушать завтра.

Всесвітній день здоров’я, який відзначатиметься 7 квітня, буде присвячений проблематиці цукрового діабету і проходитиме під гаслом — «Перемагайте діабет!»

Цукровий діабет — одна з провідних медико-соціальних проблем, яка стрімко набирає обертів. Статистика невтішна: у всьому світі вже 387 млн осіб живуть із цією хворобою. За прогнозами до 2035 р. кількість пацієнтів з цукровим діабетом збільшиться до 592 млн.

В Україні за даними статистики, кількість хворих на цукровий діабет у 2013 р. становила 1 380 047 осіб, але реальний показник захворюваності на цю патологію майже в 2 рази вищий. За прогнозами медиків, кількість українців, хворих на цукровий діабет, за наступні 10 років може сягнути 14% від кількості всього населення України. Серед основних причин діабету – це спадковість, стреси, неправильний образ життя, неправильне харчування.

50% пацієнтів з цукровим діабетом в Україні навіть не здогадуватися, що в них є це захворювання. І на жаль, дізнаються про це вже тоді, коли виникають серйозні ускладнення захворювання (сліпота, ниркова недостатність, інсульт, інфаркт міокарда, трофічні виразки на нижніх кінцівках).

Все більшого поширення набуває одна з найнебезпечніших хвороб людства — цукровий діабет II типу. Це хронічне захворювання, що являє собою порушення всіх видів обміну речовин, у першу чергу вуглеводного, що супроводжується ураженням судин, нервів, різних органів і тканин через високий рівень глюкози в крові. Його проявами є: загальна слабкість, підвищена втомлюваність, збільшене та часте сечовиділення, підвищений апетит, нечіткість зору, сухість і свербіж шкіри, часті інфекції. Причиною розвитку цукрового діабету II типу є поєднання негативного впливу способу життя та генетики. Особи, які мають ожиріння, знаходяться в зоні найвищого ризику. Недостатня фізична активність, незбалансоване харчування, стрес та зростання кількості міського населення, сприяють розвитку захворювання

До групи ризику виникнення цукрового діабету I типу належать особи, у яких брати, сестри, батьки чи інші близькі кровні родичі вже хворіють на цукровий діабет. Виникнення хвороби можуть спровокувати стресові ситуації, перевтома, інфекційні захворювання, травми, хірургічні операції, автоімунні захворювання тощо. Ймовірність захворіти на цукровий діабет I типу підвищується на 3–7 та 10% у випадку, якщо мати або батько відповідно хворіли на цю патологію. Якщо ж хворіють обоє батьків, то ризик захворіти підвищується в кілька разів і може становити до 70%. Ймовірність розвитку цукрового діабету II типу підвищується на 80%, якщо хворіють мати чи батько, а якщо цю патологію виявлено в обох батьків, то ризик його виникнення у дітей наближається до 100%.

Цікавим є той факт, що завдяки лише здоровому харчуванню та фізичним вправам можна значно знизити ймовірність розвитку цукрового діабету II типу або уповільнити прогресування цієї хвороби. Потрібно дотримуватися розробленої лікарем дієти, яка має бути багатою на зелені листяні овочі, та обмежити споживання солодких борошняних виробів та напоїв, що містять цукор.

Для своєчасного виявлення цукрового діабету всім здоровим особам у віці старше 45 років слід перевіряти рівень глюкози в крові (самостійно за допомогою глюкометра або в лабораторії) 1 раз на рік, а особам з групи підвищеного ризику — додатково 1 раз на 3 роки проводити пероральний тест на толерантність до глюкози. Не виявлений вчасно і нелікований цукровий діабет II типу (а інколи хвороба не проявляє себе впродовж декількох років) сприяє прогресуванню небезпечних ускладнень. Він може призводити до розвитку серцево-судинних захворювань, інсульту, діабетичної ретинопатії (ураження очей), ниркової недостатності та порушення кровообігу у кінцівках, що може закінчитися гангреною і ампутацією. Тому варто своєчасно піклуватися про своє здоров’я!

Довідково про цукровий діабет в Закарпатті:
Кількість хворих на цукровий діабет, як в цілому по Україні, так і в Закарпатській області збільшується.

Протягом 2015 року в області зареєстровано 37 612 хворих на цукровий діабет серед дорослого населення (з них 1842 пацієнтів з цукровим діабетом І типу, і 35 770- з цукровим діабетом ІІ типу) та 235 дітей (з них 231 – з діабетом 1-го типу та 4-ро з діабетом II типу) . Серед загального числа хворих на цукровий діабет 5 757 пацієнтів потребують інсулінотерапії.

Щорічно в області виявляється 3200-3500 нових хворих на цукровий діабет, біля 5800 осіб з ЦД є інсулінпотребуючими. Всі хворі на цукровий діабет внесені в єдиний реєстр хворих на цукровий діабет.

Всі інсулінозалежні пацієнти з ЦД на 100% забезпечені препаратами інсуліну, з них 66,5% отримують вітчизняні інсуліни, 33,5% інсуліни імпортного виробництва. Хворі на цукровий діабет, що знаходяться на катриджних формах інсуліну забезпечені шприц -ручками. Кількість хворих, що лікуються аналогами інсуліна становить 14,5%.

За 2015 рік 13 пацієнтів з інсулінозалежним ЦД, що прибули з тимчасово окупованих територій та районів проведення АТО взято на облік і забезпечено препаратами інсуліну. Серед хворих на ЦД ІІ типу 25 тис. 754 хворих приймають цукрознижуючі таблетки.



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp