Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У краї затвердили програму «Цукровий діабет та нецукровий діабет на 2016 – 2020 роки»

14 квітня 2016 р., 14:21

Фахівці галузі охорони здоров’я прозвітували.

Завдяки реалізації заходів попередньої регіональної програми на Закарпатті, вдалося знизити рівні первинного виходу на інвалідність у працездатному віці та смертність через цю недугу.
Як відомо, цукровий діабет відноситься до глобальних медико-соціальних проблем. В Україні на цю недугу страждає 1 млн 300 тисяч людей! За останні роки у всьому світі спостерігається тенденція до зростання захворюваності населення на цукровий діабет. Відповідно до епідеміологічних прогнозів щорічно кількість хворих на цукровий діабет збільшується, що відображається в показниках її поширеності та захворюваності.
Закарпаття ця хвороба також не обійшла стороною. Але обласні депутати не залишили таких хворих на одинці з бідою і ухвалили обласну програму «Цукровий та нецукровий діабет» за 2009 – 2015 роки.

Департамент охорони здоров’я ОДА надав звіт крайовим обранцям про виконання Обласної програми «Цукровий та нецукровий діабет» за 2009 – 2015 роки. Так, у Закарпатській області за цей період спостерігається постійне зростання поширеності цукрового діабету серед дорослого населення краю (2015- 38,9; 2011-33,01 на 1 тис. дор. нас), у т.ч. і інсулінзалежних хворих з ЦД (2011- 4745; 2015-5757). 

Також на «Д» обліку у 2015 році знаходилося 228 дітей - усі вони інсулінозалежні. Зростання кількості вперше виявлених осіб з ЦД серед дорослого населення (2009 - 3211; 2015- 3421) свідчить про покращення діагностики ЦД і відповідає світовим епідеміологічним прогнозам. Усі вперше виявлені хворі з ЦД взяті на «Д» облік. Слід сказати, що в області в 2015 році нараховувалося 85 хворих з нецукровим діабетом серед дорослого населення і 10 дітей (у 2009 - 76 дорослих і 3 дітей), усі вони потребують постійної замісної терапії препаратами десмопресину.
За визначенням Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я цукровий діабет відноситься до глобальних медико-соціальних проблем. 

Тому вирішення проблем, пов’язаних із ЦД, відноситься до першочергових завдань національних систем охорони здоров’я. Це обумовлено не лише прогресуючим зростанням кількості хворих на ЦД, а й з надзвичайно високим ризиком розвитку його ускладнень, які призводять до втрати працездатності, інвалідизації та смертності цієї категорії хворих.
Рішенням сесії облради від 14 січня 2009 за №761 затверджена „Обласна програма Цукровий та нецукровий діабет на 2009 – 2015 роки”. Загальна вартість програми 141 512,15 тис.грн., у т.ч. цільові видатки з державного бюджету – 67 390,9 тис.грн. Фінансове забезпечення програми проходило за рахунок державного, обласного та місцевих бюджетів.

Комплексна програма спрямована на здійснення профілактичних, психосоціальних, санітарно-освітніх заходів щодо захворюваності населення України на цукровий діабет, удосконалення організації служби охорони здоров’я, проведення клінічних досліджень у цій сфері.
У звіті розширено подаються заходи в рамках програми та хід їх виконання. Враховуючи, що обласна програма «Цукровий діабет та нецукровий діабет 2009-2015» закінчилася, результативні економічні та соціальні показники виконання програми за останні 5 років свідчать про зниження рівня первинного виходу на інвалідність у працездатному віці внаслідок ускладнень, обумовлених цукровим діабетом; зменшення показників смертності внаслідок ускладнень, обумовлених цукровим діабетом, у т.ч. і серед працездатних хворих; підвищення рівня компенсації цукрового діабету у хворих, які приймають препарати інсуліну (питома вага хворих з компенсованим цукровим діабетом).
Спостерігається також зменшення кількості госпіталізації дітей ( в 2009- 6; в 2015-1) і дорослих (2009-16; 2015-3) з приводу важких гіпоглікемій.

Слід відмітити зростання кількості ампутацій н/кінцівок у хворих на цукровий діабет (2011-0,5; 2015-0,64 на 10 тис. дор нас), що може бути пояснене не достатньою кількістю кабінетів «Діабетична стопа»- в області один такий кабінет в ЗОКЛ ім. А.Новака. А потреба в кожній райлікарні.
На належному рівні була обізнаність жителів краю стосовно проблем виникнення захворювання на цукровий діабет.
Враховуючи, що в області створені 3 нові школи соціальної адаптації та навчання для хворих на цукровий діабет, а це - ЗОКЛ, Мукачівська ЦРЛ, Хустська ЦРЛ і для дітей - ОДЛ м.Мукачево. Один з напрямів профілактики ЦД - популяризація здорової їжі - щорічно проводиться «Фруктовий день», велосипедної їзди тощо.
Забезпеченість хворих препаратами інсуліну та десмопресину протягом 2009-2015 років – 100%. Забезпечення хворих високоефективними цукрознижуючими таблетованими засобами також зросла і становить в середньому 65% (в залежності від виділених місцевих коштів на програму від 40 до 95%).
Цукровий діабет на сьогодні є масштабною медико-соціальною проблемою, що охоплює усі верстви населення, для розв’язання якої необхідна як державна підтримка, так і координація зусиль усіх центральних та місцевих органів виконавчої влади.
Тож, для покращення раннього виявлення хворих на цукровий діабет, забезпечення їх життєво необхідними цукрознижуючими препаратами та інсуліном, зниження рівня ускладнень цукрового діабету, зменшення інвалідності та продовження життя хворим на цукровий інецукровий діабет, обласна рада затвердила Обласну програму «Цукровий та нецукровий діабет на 2016 – 2020 роки». Фінансування заходів Програми здійснюється за рахунок коштів державного, обласного та місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених законодавством. Загальний обсяг - 378 484,0 тис.грн.


Прес-служба Закарпатської облради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp