Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Міністерство закордонних справ розгляне питання про відкриття нових пунктів пропуску на Закарпатті (Список)

28 травня 2016 р., 09:48

Серед запропонованих - і пункт пропуску з Польщею

Геннадій Москаль направив звернення міністру закордонних справ України Павлу Клімкіну з проханням посприяти у відкритті на державному кордоні України, що пролягає в межах Закарпатської області, десяти нових міжнародних пунктів пропуску, повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.

На українсько-румунському кордоні мова йде про чотири пункти пропуску:

1. «Біла Церква (Рахівський район, Україна) – Сігет Мармацієй (Румунія)». Румунія готова тут за кошти Євросоюзу побудувати міст через Тису, проектна документація вже готова, необхідні кошти закладені.
2. «Яблунівка (Хустський район,Україна) – Гута (Румунія)». Пункт пропуску тут діяв до 2-ї світової війни.
3. «Тячів (Україна) – Малий Тячів (Румунія)». Пункт пропуску тут також діяв до 2-ї світової війни.
4. «Хижа (Виноградівський район, Україна) – Тарна Маре (Румунія)». Пункт пропуску діяв у період СРСР, частково залишилася інфраструктура.

На українсько-угорському кордоні мова йде три пункти пропуску, а саме:

1. «Велика Паладь (Виноградівський район, Україна) – Нодьгодош (Угорщина)».
2. «Бадалово, Варієво (Берегівський район, Україна) – Сатмарчеке, Тісакород (Угорщина)».
3. «Соловка (Ужгородський район, Україна) – Тісасентмартон (Угорщина)».

Крім того, комплексного розвитку потребує діючий пункт пропуску «Лужанка».

На українсько-словацькому кордоні мова йде про два пункти пропуску, а саме:

1. «Забрідь (Великоберезнянський район, Україна) – Уліч (Словаччина)».
2. «Соломоново (Ужгородський район, Україна) – Чієрна (Словаччина)».

Крім того, комплексного розвитку потребує діючий пункт пропуску «Ужгород – Вишнє Нємецке».

На українсько-польському кордоні мова йде про один пункт пропуску: «Лубня (Україна) – Волосате (Польща).

– На деяких пунктах пропуску, які діяли в минулому, залишилася інфраструктура, тому відновити їхню роботу технічно нескладно, – зазначає Г.Москаль. – Але зробити це на місцевому рівні неможливо, необхідне сприяння МЗС як України, так і сусідніх країн. Принципові домовленості при відкриття пунктів пропуску між сусідніми країнами є. У цьому зацікавлені всі, адже нові пункти дадуть потужного поштовху економіці прикордонних регіонів. Залишилося закріпити домовленості відповідними урядовими угодами.

Геннадій Москаль та Іван Штефанєц обговорили необхідність розбудови додаткової прикордонної інфраструктури на українсько-словацькому кордоні, що сприятиме розвитку малого прикордонного руху, а також розвантажить діючі прикордонні пункти перетину після запровадження безвізового режиму.

Керівник краю повідомив, що направив звернення до центральних органів влади з проханням посприяти у відкритті на кордоні Закарпаття зі Словаччиною додаткових пунктів пропуску.

-- Ми просимо підтримки Києва, щоб відкрити пункти пропуску у Великоберезнянському та Ужгородському районах - «Забрідь – Уліч» та «Соломоново – Чієрна». Також розширення необхідне пункту пропуску «Ужгород – Вишнє Нємецке» з української сторони, - повідомив Геннадій Москаль. - Із сусідніми країнами ми маємо відповідні домовленості, тепер чекаємо на укладення міждержавних угод.

Геннадій Москаль наголосив, що Словаччина, як член ЄС, може порушити питання виділення грантів Євросоюзу на програму розвитку транскордонного співробітництва Словаччини з Україною. Так грантові кошти буде залучено на розбудову прикордонної інфраструктури обох країн. Іван Штефанєц назвав пропозицію Геннадія Москаля слушною, та підтримав ініціативу керівника краю.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp