Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Мешканці Іршавщини п’ють небезпечну воду

5 липня 2016 р., 20:06

У воді перевищений вміст нітратів

Чиста вода - це життя, запорука нашого здоров’я і наших дітей. На жаль, не всі ми маємо змогу споживати таку воду. Значна кількість водоносних горизонтів забруднена різними шкідливими для організму людини сполуками. Так, із досліджених в 2015 році 87 проб питної води з громадських джерел водопостачання на вміст хімічних сполук в 19 нестандартних пробах відмічалось перевищений вміст нітратів. За 6 місяців 2016 року із досліджених 43 проб в 11 пробах перевищений вміст нітратів.

Зупинімося детально на нітратах – солях азотної кислоти, багато з яких під назвою «селітра» широко використовують у сільському господарстві (як мінеральні добрива), а також у промисловості. Крім того, нітрати є природним продуктом кругообігу азоту в біосфері та головною формою неорганічного азоту в грунті. На жаль, унаслідок нераціональної і необдуманої діяльності людини виникло порушення його екологічного балансу, що спричинило накопичення нітратів у рослинних продуктах, питній воді, а це призвело до різкого збільшення нітратного навантаження на організм людини.

Нітрати добре всмоктуються в травному тракті, швидко потрапляють у кров і розносяться по всьому організму. Саме тому в разі надходження в організм людини нітратів у дозах, які перевищують допустимі, виникає клінічна картина гострого або хронічного нітратного отруєння. Безпечною для дорослої людини дозою нітратів є 150-200 мг на добу, гранично - допустимою – 500мг, токсичною може бути доза, що перевищує 600мг. Гостре отруєння зазвичай виникає, якщо в організм потрапляє висока доза нітратів.

Вода, забруднена нітратами, надзвичайно небезпечна для дитячого організму, а особливо – для дітей у перші місяці життя. Якщо суміш для дітей немовляти віком 0-3 місяці розвести водою, яка містить 80-100 мг/л нітратів, у дитини може виникнути гостре отруєння. Для немовлят токсичною вважають дозу від 10 мг/л.

Унаслідок тривалого вживання забруднених нітратами води та овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація. Але шкідливими для здоров’я є не самі нітрати, а продукти їхнього окислення - нітрити, які утворюються як під дією високих температур (наприклад, кипятіння), так і безпосередньо в організмі під впливом мікрофлори травного тракту. До групи ризику передусім потрапляють люди (особливо діти) зі зниженню кислотністю шлункового соку та хворі на гастрит зі зниженою кислотністю: в цих групах населення процес отруєння відбувається інтенсивніше. Нітрати потрапляють у кров, де утворюються метгемоглобін, неспроможний здійснювати зворотне звязування кисню. Окрім того, нітрити можуть утворювати високотоксичні сполуки - нітрозаміни, які належать до канцерогенів прямої дії та вражають травний тракт.

На основі отриманих результатів перевірки колодязної води Держсанепідслужбою направлялись відповідні пропозиції головам сільських рад, щодо очищення та впорядкування територій біля індивідуальних і громадських криниць, недопущення потрапляння води з сільськогосподарських угідь, які оброблялися мінеральними добривами та іншими хімічними реагентами, а також знезараження питної води у разі її невідповідності санітарним нормам.

Якщо у питній воді вміст азота нітратів перевищує допустиму норму (10мг/л) не використовуйте її для пиття та приготування їжі, особливо це стосується дітей та вагітних.

Пам’ятайте: кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність на 39-86%.

Майте на увазі: візуально чиста вода не завжди є безпечною. Адже забруднена нітратами вода (навіть у смертельних дозах) – чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком.

Якщо не впевнені в якості колодязної води, нізащо не розводьте нею дитячу суміш.

Забруднену нітратами воду можна використовувати тільки з технічною метою: миття посуду, прання білизни, прибирання в приміщеннях тощо.Якщо у вас виникли сумніви щодо якості питної води, звертайтеся до Іршавської районної філії державної установи «Закарпатський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» для здійснення лабораторних досліджень води.

Санітарний лікар із загальної гігієни Білецький М. А.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp