Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У Мукачеві соцпрацівники назвали нові норми "театром абсурду"

25 липня 2016 р., 10:19

У Києві обурення не розуміють

"Театром абсурду" називають мукачівські соцпрацівники норми паліативної допомоги, які розробили в Києві. Кажуть, перелік послуг смертельно хворим людям на дому викликає подив, а тимчасові рамки, якими їх обмежили - часом навіть сміх.

Про що мова, розбиралася кореспондент Марина Коваль.

Начальник Мукачівського управління соцзахисту показує "свіжий" документ з Києва. У ньому передбачені норми надання паліативної допомоги.

Перше, що обурило, каже Наталя Зотова, це принципи відбору підопічних. Меддовідки про смертельну хворобу мало. Люди повинні пройти "конкурс" з виставлянням балів.

"Сюди входить, наприклад, контроль дефекації. Контроль сечовипускання, повністю контролює 10 балів, ну і так йде на зменшення людина повністю не контролює. У мене питання: ось наприклад, що буде відчувати людина, і як це має статися?" - обурюється начальник управління праці та соцзахисту Мукачівського міськвиконкому Наталія Зотова.

Чи не менше запитань у соцпрацівників і до переліку послуг, що надаються.

На думку Міністерства соцполітики, паліативна допомога включає, наприклад, догляд за городом, правда, ділянка повинна бути не більше 2 соток, і впоратися потрібно за 138 хвилин. На читання книги підопічному відведено 15 хвилин. На розпалювання печі і штопання одягу - 8 хвилин. А ось в магазин і назад слід сходити за годину двадцять.

"Закапати краплі цілих 15 хвилин, у мене тут до розробників виникло серйозне питання - 15 хвилин на 1 око, або на 2? Тому що соцпрацівник може розгубитися, може півгодини треба капати, а ми будемо за 15 хвилин, порушимо стандарти і норми", - обурюється начальник Управління праці та соцзахисту Мукачівського міськвиконкому Наталія Зотова.

Олена - соцпрацівник. І хоча підопічних зі смертельним діагнозом у неї немає, каже, працювати за стандартами не виходить. Разом йдемо до Ніни - вона сліпа, без сторонньої допомоги ніяк.
За нормами, Олена повинна бувати у неї двічі в тиждень. Але доводиться норми злісно порушувати.

- Ой, я б хотіла гречку є, ви б не могли забігти? Ну, як забіжиш? Так, буває таке взаєморозуміння, ми працюємо на розумінні, там не можна обмежити час.

Київ

У Мінсоцполітики обурення мукачівських колег не розуміють. Кажуть, норми допомоги смертельно хворим розробили фахівці, ґрунтуючись на спостереженнях в існуючих паліативних відділеннях.

"Був звіт по апробації і визначені орієнтовні часові межі. Але відповідно до ГОСТ, відзначається, що перед тим, як надавати соціальну послугу і укладати договір, визначаються індивідуальні потреби", - запевняє заступник начальника Управління у справах людей похилого віку та надання соцпослуг Мінсоцполітики Олена Фартушний.

Та й взагалі, перелік послуг і тимчасові рамки - це просто рекомендації, кажуть в Міністерстві.

Мукачівські соцпрацівники здивовані: тоді до чого всі ці норми, навіщо бюрократія? Чи не корисніше було б зайнятися тим, що дійсно необхідно? Хоча б створенням бригад з фахівців з паліативної допомоги, яких, наприклад, в цій області, зараз немає взагалі?


Марина Коваль. Олександр Пантелеймонов. Юрій Ковальов. "Подробиці". Телеканал "Інтер". Закарпатська область

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp