Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Як живеться в Ужгороді людям з особливими потребами?

30 травня 2014 р., 16:00

Наскільки місто засіяне перепонами, і куди дістатися найважче.

Нині у міськвиконкомі відбулася робоча зустріч членів регіонального громадського фонду "Право і демократія" з представниками громадських організацій, органів місцевої влади щодо обговорення актуальних проблем і перешкод, які виникають в осіб з інвалідністю при доступі до органів державної влади та судочинства.

На зустрічі представлено спостережну форму-картку, за якою здійснюватиметься моніторинг доступу інвалідів до правосуддя. Крім того, визначено чинники, що перешкоджають особам з обмеженими фізичними можливостями у доступі до правосуддя.

Такі картки заповнюватимуть волонтери фонду, а об’єктами спостереження будуть виключно суди. Моніторинг проводитиметься в 20 будівлях суду в різних областях України. Після отримання даних вони будуть систематизовані і направлені до державної судової адміністрації України. Також на базі отриманої інформації моніторингу планується розробити конкретні рекомендації до законодавства.

Окрім моніторингу, у рамках проекту планується надання допомоги судам. Наприклад, дубляж інформаційних табличок у будівлях суду шрифтом Брайля. Фінансування здійснюється в рамках проекту "Проведення моніторингу забезпечення рівного доступу осіб з особливими потребами до правосуддя", який реалізується регіональним громадським фондом "Право і демократія" за підтримки проекту USAID "Справедливе правосуддя".

"Згодом планується провести в Києві ряд заходів з ініціювання змін до законодавства в плані покращення доступу інвалідів до правосуддя. Так, на початку осені буде проведено регіональні круглі столи, щоб донести інформацію та результати діяльності до громадськості", – розповів Андрій Бурий, керівник проекту з моніторингу доступності осіб з обмеженими фізичними можливостями до правосуддя громадського фонду "Право і демократія".

Органи місцевого самоврядування теж повинні долучатися до цього процесу, каже Андрій Бурий, оскільки до суду звертаються люди, котрі є частиною громади міста. Відповідно, міська влада повинна піклуватися про них. "Є міжнародна Конвенція ООН про права інвалідів, прийнята Генеральною Асамблеєю ООН 13 грудня 2006. Звірятимемося з нею, в якій частині вона працює в Україні, а в якій – допоки ні. З цього приводу теж будуть розроблятися рекомендації", – додає керівник проекту Андрій Бурий.


Прес-служба Ужгородської міської ради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp