Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Ужгородських малюків озброїли... зубними щітками (ФОТО)

4 червня 2014 р., 17:37

А не тільки "озброїли", але й навчили користуватись. Адже, головне знати як правильно запобігти появі захворювань ротової порожнини змалечку. Саме цьому навчали ужгородських малюків протягом року.

Чи знаємо ми, як правильно чистити зуби? Здається, більшість відповість ствердно й готова запевнити, що так само навчає своїх малюків правильно тримати щітку й чистити зуби. Однак, як свідчить статистика, в 98-ми закарпатських дітей із 100 спостерігається ураження молочних зубів карієсом. 

Чищення є найефективнішим і найпростішим способом запобігти цьому, переконує завідуюча кафедри стоматології дитячого віку УжНУ професор Оксана Клітинська. Саме під її керівництвом ужгородські лікарі-інтерни протягом року відвідували садочки міста та проводили з дітками заняття, навчаючи їх правильно чистити зуби. Цього тижня вони завітали до СНВК «Пролісок», де провели чергове навчання малюків. 

{g}

– Дуже б хотілося, щоб наші діти змалечку навчилися правильно чистити зуби, – бере слово Оксана Клітинська. – У всьому світі відомо, що правильна методика чищення зубів наполовину знижує відсоток появи карієсу, тобто ураження твердих тканин зубів. Садок відвідують дітки у віці від трьох до п’яти років, коли виробляються правильні мануальні навички чищення зубів, і саме тому ми сьогодні тут. До цієї роботи залучаємо не студентів, а інтернів, які вже мають дипломи, щоб вони набували навичок спілкування з малятами, що вкрай необхідно для їхньої подальшої роботи. 

– І багато садочків цього року ви відвідали в Ужгороді? 

– Протягом навчального року ми були в п’яти садочках. Але з семикратним повторенням. Одного разу для засвоєння правил чищення зубів недостатньо, тому намагаємося відвідувати всі заклади по кілька разів. 

– Чи відчуваєте ефект від ваших заходів? 

– Так. Коли знову приходимо в садок через якийсь час, то діти впізнають нас, беруть щіточки й показують, як треба правильно чистити зуби. Ми практикуємо індивідуальний підхід. Кожен інструктор (інтерн) кожній дитині правильно виставляє ручку на моделі й показує всі дії. 

Директор СНВК «Пролісок» Тетяна Різак дуже позитивно оцінила таку ініціативу стоматологічного факультету УжНУ. За її словами, батьки не завжди знають, як правильно чистити зуби. Дитині дають щітку, зубну пасту, однак не слідкують за тим, як вона їх використовує. А треба навчити, як саме чистити зуби. 

«Позитивним моментом у цій акції є наявність макетів, – каже Тетяна Різак. – Вони великі й яскраві, тож малюки набагато краще запам’ятовують, як правильно чистити зуби, саме коли це побачать».


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp