Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатті планують відновити видобуток золота

18 січня 2017 р., 08:08

У Мужієві

Аби було, як колись.

На Закарпатті, біля підніжжя гори Велика Берегівська, що за 8 км від угорського кордону, розташоване село Мужієво, де 7 років з 1999 видобували золото. Зараз родовище планують відновити і стверджують, що забезпечать роботою більше 500 спеціалістів і робітників.Про це повідомляє "Четверта влада".

У 2006-му році підприємство припинило свою діяльність і до цього часу роботу так і не відновило.

Директор підприємств «Карпатська рудна компанія» та «Західна геологорозвідувальна компанія» Микола Гожик заявив, що роботу рудника планують відновити і залучать нового інвестора Avellana Gold.

«Найближчим часом облаштуємо відстійник, поставимо там нейтралізуючі фільтри із закарпатських вапняків і цеолітів – ефективних природних сорбентів, що поглинають важкі метали та інші шкідливі елементи. Минулого року ми частину цього відстійника почистили. Надалі функція відстійника буде обмежена. У наступному році компанія планує розпочати ліквідацію рудних відвалів»,– обіцяє М.Гожик.

Він наголосив, що для успішної реалізації цього проекту сьогодні є всі підстави.

«Якщо частина населення ставиться до проекту нейтрально, то ті, хто вже працював на родовищі – підтримує його. Адже на таких підприємствах рівень заробітної плати відносно високий і офіційний. Прозорими будуть і відрахування до державного та місцевого бюджетів. З досвіду можу сказати, що на підприємстві такого масштабу працюватиме до 500 людей. Відповідно, це позитивно буде впливати на фінансовий стан села та району. Виключається можливість непрозорих схем, бо всі операції з видобутком, переробкою сировини і реалізацією продукції є взаємопов’язаними, а тому мусять бути фіксованими на всіх етапах. А відрахування – прозорими. Частково у районі буде знижена напруга із працевлаштуванням ще і за рахунок участі сфери обслуговування»,– зазначив директор підприємства.

Мужієвське родовище – перше і єдине в Україні найбільш підготовлене до розробки, і має затверджені запаси золота.



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp