Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатті цвіте шафран (Відео)

8 березня 2017 р., 18:55

Квітка, внесена до "Червоної книги"

Шафран - прянощі і харчовий барвник помаранчевого кольору, що отримується з висушених рилець квіток шафрану посівного (Crocus sativus). З давніх-давен вважається однією з найдорожчих прянощів (в 2014 році ціна одного кілограма прянощі іранського походження досягала 2 тисяч доларів США) що пояснюється трудомісткістю виробництва: одна квітка дає всього лише три рильця, а для отримання кілограма прянощі потрібно 200 тисяч квіток До 90% світового врожаю шафрану збирають в Ірані. 

Древні греки і римляни з шафрану готували запашну воду, якої обприскували кімнати, зали, одяг. У класичній античності шафран мав репутацію афродізіака. Маточковими нитками засипали (як пізніше пелюстками троянд) ліжку, їх додавали для аромату в ванни. Звичай приймати шафран ванни привезли з перського походу воїни Олександра Македонського; любителькою таких обмивань вважалася Клеопатра. Римські колоністи, які оселилися в південній частині Галлії, принесли з собою культуру шафрану. Там його широко культивували, поки не почалися вторгнення варварів .

Стародавні автори були високої думки про шафрані з Кілікії та Вавилонії. У Малій Азії був цілий «місто шафрану», нині іменований Сафранболу. Шафран входив в трав'яні збори від небезпечної, за поданнями тих років, хвороби - чорної меланхолії. Його радили використовувати і для лікування інших недуг. Після падіння Римської імперії навички вирощування шафрану в Західній Європі були, мабуть, втрачені.

Так про унікальну квітку повідомляється у Вікіпедії.

В той же час збір шафрана в Україні заборонений так, як він внесений до "Червоної книги".


transkarpatia.net

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp