Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

"Закарпатгаз" vs "Смерековий камінь": трирічна війна триває

18 травня 2017 р., 17:20

Нещодавно по скандальному випадку було винесено рішення суду на користь ПАТ “Закарпатгазу”.

 

Нагадаємо, через тяганину стосовно претензій по незаконній врізці турбаза, яка три роки тому виграла двохмільйонний тендер, втратила кілька “хвиль” відпочивальників. Сума до виплати становить трохи більше як півтори сотні тисяч гривень, однак відповідачі вже готують апеляційну скаргу.

{g}

Розташована база «Смерековий камінь» на межі національного природного парку «Зачарований край», неподалік села Осій Іршавського району. У 2012 році власника Мирослава Паппа було вбито із вогнепальної зброї прямо під під’їздом його помешкання, пошуки організаторів і замовників вбивства результату не дали. Після річної перерви в роботі спадкоємцям, серед яких і колишня дружина вбитого Олена, вдалося виграти тендер Управління молоді та спорту Київської державної адміністрації на оздоровлення сиріт і дітей із малозабезпечених сімей на суму 2 мільйони гривень. Як розповідає пані Олена, у травні 2014-го на базу навідалася перевірка ПАТ«Закарпатгазу».

“Вони хотіли переконатися у тому, що все в порядку. При нас порушень виявлено не було, відтак ми підписали акт і поїхали із території бази. Як виявилося згодом, працівники знайшли якусь трубу, увіткнуту в землю, – розповіла вона. – І про це також склали акт, але, зрозуміло, що без нашої присутності і підпису. По ньому ми начебто крали газ і в нас зафіксовано врізку… Наступного дня вже місцеві газовики приїхали для начебто планової перевірки лічильників. Без нас демонтували два лічильники газу. Мовляв, їх необхідно повірити. На той час, саме перед заїздом зміни, нас повністю від’єднали від блакитного палива! З великими труднощами, повністю на електриці, з доріканнями від батьків ми завершили першу зміну. Другу просто відмінили.”

Лічильники згідно складених актів виявилися справними, однак турбаза без газопостачання і досі, адже невдовзі розгорнулася справжня війна за 150 тисяч гривень.

В інтерв’ю “Урядовому кур’єру” у 2014-му році тодішній перший заступник голови правління, головний інженер ПАТ «Закарпатгаз» Андрій Горват розповів наступне.

“Ми маємо спеціальне обладнання — трасошукачі, здатні дослідити трубу на наявність врізок, але власниця бази відпочинку не дозволяє нам провести такі дослідження.”

За його словами, «Смерековий камінь» через врізку до газопроводу споживав газ, який призначався для потреб приватного будинку Ольги Папп, розташованому поруч. Обліковувався газ за цінами для населення, які значно нижчі. До того ж, встановлений для садиби лічильник не міг обліковувати паливо правильно через свою низьку пропускну здатність. Відтак провели перерахунок і борг виставили власникам.

«Саме щоб повернути собі втрати ми й припинили газопостачання – аж до повного усунення заборгованості», — наголосив він.

За підрахунками газовиків, «Смерековий камінь» повинен сплатити понад 150 тисяч гривень, недоодержаних підприємством, а відновлення газопостачання можливе лише після усунення споживачем усіх порушень та огляду спеціалістами газопроводів, інформує видання із посиланням на тодішнього заступника голови правління акціонерного товариства Вікторію Томинець.

Опісля навіть було порушено кримінальну справу за фактом крадіжки палива турбазою, закрито її за відсутністю складу злочину і знов відновлено прокуратурою. За словами власників, для цього представники “Закарпатгазу” використали корупційні зв’язки.

“Зроблено все було для того, аби матеріали справи не могли бути використані в суді. Так нам пояснив адвокат, – розповідає Олена Папп. – Нібито відновлювали для проведення економічної експертизи, але насправді провести її неможливо, так як не встановлено сам факт злочинних дій з нашого боку.”

Як розповідають власники, коли розслідування проводила міліція, то перевірку проводили при свідках, із відеофіксацією, і ні наявної врізки, ні ознак, що вона була раніше, виявлено не було. Єдиний стик, який віднайшли під землею, – це два шматки з’єднаної труби.

“Це просто самі газовики отак напевно склеїли, коли прокладали. Там же видно, що труби різні і місця для врізки немає. А ще, перед тим, як приходили з міліції, начальник “Закарпатгазу” пан Шатило на особистій я зустрічі пообіцяв, що якщо врізку виявлено не буде, то вони залишать нас в спокої і визнають безпідставність претензій. Але цього не сталося,” – пригадує пані Олена.

Після цього “Закарпатгаз” направив лист в прокуратуру з проханням конфіскувати майно за борги, позаяк у нього нібито немає законного власника. На звернення відповіли відмовою.




Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp