Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Восени важкохворі закарпатці матимуть проблеми?

29 червня 2014 р., 17:21

Поки ліки для хворих на СНІД є, а ось що буде восени - невідомо

 

Але восени можуть виникнути справжні проблеми. Про відсутність медикаментів для лікування хворих на ВІЛ/СНІД днями написали майже більшість українських ЗМІ, повідомляють люди в соціальних мережах. У Києві навіть відбулися акції поблизу Міністерства охорони здоров’я та Верховної Ради України, учасники яких вимагали негайного відновлення фінансування програм із боротьби з цією невиліковною недугою. Власне, події в столиці рано чи пізно доходять і до регіонів, а тому «Закарпатка» вирішила дізнатися в головного лікаря обласного Центру з профілактики та боротьби із СНІДом Івана Миронюка про ситуацію в нашому краї. «Наразі ми всім забезпечені, в області немає різких змін у кількості хворих, – каже Іван Миронюк. 

– Нині проблеми виникають у тих регіонах, де різко зросло число недужих, зокрема, серед переселенців із Криму та сходу України. На Закарпатті звернень від них до центру не надходило». Іван Миронюк запевнив, що хворі в краї повною мірою отримують лікування, з цього приводу хвилюватися не варто. Поява нових пацієнтів із ВІЛ/СНІД нині стала проблемою через те, що кожна область централізовано закуповує певну кількість ліків. Зміна чисельності хворих у стислі строки призводить до того, що медикаменти вичерпуються швидше, ніж завжди. А нові закупити, коли в цьому є потреба, через тендерні процедури майже неможливо або дуже довго. Річ у тім, що нині тендери в медицині практично заблоковані. Минулого тижня віце-прем’єр-міністр України Олександр Сич доручив МОЗ до 20 червня 2014 року розмістити оголошення про тендерні закупівлі ліків, аби врегулювати ситуацію з держзакупівлями. Однак, за даними «УП», нині ситуація виглядає таким чином, що з вересня-жовтня в Україні не залишиться ліків по всіх держпрограмах, включаючи ВІЛ-інфікованих пацієнтів, життя яких повністю залежить від держави, адже ці ліки не можна придбати в аптеці. 

Така ж ситуація може виникнути з іншими захворюваннями, лікування яких на сьогодні більшою мірою залежить саме від держфінансування. Нині МОЗ фінансує 18 державних програм, медикаменти за якими закуповують централізовано щороку й розвозять по лікарнях. Це і препарати для онкохворих, від гепатитів, гемофілії тощо. Саме ці програми можуть опинитися під загрозою невчасного фінансування, що здатне призвести до смертей тисячі українців. 

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp