Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Неприємні і небезпечні "товариші": Чим загрожують закарпатцям щурі?

3 вересня 2017 р., 19:32

Варто берегтися

«Гуляємо з онучкою на дитячому майданчику, – розповідає знайома пані Олена, – і раптом у пісочниці побачили…щура! Спершу застигла на місці, міцно вхопила дитину за руку, бо та рвалася в пісок, затим трохи почала приходити до тями. Пацюк, мов на пляжі, вилежував боки на вранішньому сонечку. Їй Богу, ніжився, як у ліжку. Потягував лапки і позіхав собі!»

Думала, грабіжник, а то – пацюк«Ці щури не бояться ні людей, ні Господа Бога!» – обурюється інша моя знайома, Каріна. – Ходять собі вдень по вулиці, не звертаючи увагу на людей. Знахабніли вкрай! Навіть тупнеш на них, то не бояться!».

Новий мікрорайон Ужгорода справді потерпає від пацюків. На вулиці Тлехаса їх – найбільше. Звісно, поруч стоять сміттєві контейнери. Тому вони мають чим харчуватися.
«Торік ми скинулися на домофони, – каже Юрій. – Тепер хоч у під’їзд не заходять. А раніше заходжу в під’їзд, підходжу до ліфта, а там – жирнючий щур стоїть і лупає очима на мене. Ніби і йому треба підніматися на якийсь поверх!».

Були випадки, коли щури по виноградній лозі піднімалися у квартири.

«Чую вночі хтось шарудить на балконі, – каже пані Галина. – Злякалася, звісно. Ну, думаю, грабіжник заліз до нас. Покликала сусіда, разом із ним зайшли на балкон – ніде нікого. Закрила вікно. Лягла спати. Серед ночі знову чую шурхіт. До ранку не спала. Боялася. Уже всяке в голову лізло: може, привид чи полтергейст газдує? Вранці хотіла зателефонувати на програму «Битва екстрасенсів!». Яким було моє здивування, коли на балконі зустріла …щура. Певно, в пошуках їжі заліз».

Щури можуть усеВони розумні і вперті. А ще – всеїдні. Бо «точать» абсолютно все: насіння, плоди, зерно, горіхи, квіти, листя, комах, птахів, рептилій, рибу, яійца і гриби. Відомі випадки, коли кілька щурив кооперувалися й допомагали один одному вкрасти з гнізда куряче яйце. Їхні зуби ростуть безперервно, пацюк повинен постійно щось гризти, аби сточувати їх.

Ось невеликий перелік речей, із якими легко впораються: дерево, бетон, шлакоблок, алюміній, мідь (перегризають проводи), про ліонолеум і більш м’які предмети ми вже й не говоримо. За мільйони років еволюції щури розвинули безліч корисних умінь. Вони можуть жити без води довше, ніж верблюд, переносити високі дози радіації без пошкоджень, пропливати кілька кілометрів у воді, а також мають нечутливість до деяких отрут.

Щури – небезпечні, бо переносять збудник смертельної хвороби під назвою лептоспіроз. Інші назви недуги: водна (собача) лихоманка, японська лихоманка, інфекційна жовтяниця.

Лептоспіроз має сезонний характер. Найбільше хворих виявляється в серпні. Щоб збудник – лептоспіра – проник у організм, достатньо найменшого ушкодження шкіри. Тому зараження відбувається навіть при швидкоплинному контакті з водою, де є мікроби. Через кон’юнктиву очей і слизові оболонки збудник теж легко потрапляє всередину. Причому в місці проникнення не спостерігається ніяких змін.

По організму лептоспіра пересувається лімфатичною системою. Однак запальних процесів у лімфовузлах не буває. Збудник легко потрапляє в тканини й органи, вражає центральну нервову систему, нирки, легені, печінку й селезінку. Лептоспіри розмножуються і накопичуються у внутрішніх органах. Цей період захворювання називають інкубаційним. Він триває до двох тижнів. Початок недуги протікає гостро. Лептоспіри виділяють свої токсини в кров. Це призводить до яскраво вираженої інтоксикації організму. Збудники руйнують еритроцити. Їхні токсичні речовини погіршують згортальну функцію крові.

Симптоми лептоспірозуІнфекція проявляється гострою лихоманкою. У хворого спостерігається загальна інтоксикація організму. Виникає озноб, сильний головний біль, висока температура. У людини пропадає апетит і сон. Найчастіше інкубаційний період триває тиждень. Лептоспіроз має дві фази. Перша – лептоспіремія. У цереброспінальній рідині й у крові можна виявити збудника. Вищеописані явища спостерігаються протягом 4–9 днів. Яскравою ознакою є сильні м’язові болі. Пальпація литкових м’язів, поперекової області і м’язів стегна завдає страждань. Іноді виникає гіперемія обличчя, верхніх відділів грудної клітки та шиї. У деяких хворих з’являється висип. Можуть виникнути діарея, кашель і кровохаркання. Іноді може бути ішемія й порушення чутливості.

Друга фаза – токсемія внутрішніх органів. Недуга вражає нервову систему, печінку і нирки. У важких випадках можливі жовтяниця, менінгіт, гостра ниркова недостатність і геморагічний синдром.

Синдром Вейля – специфічна ознака лептоспірозу. Він характеризується анемією, жовтяницею, тривалою лихоманкою і порушеннями свідомості. Свого максимального вираження синдром досягає на другій стадії недуги. При цьому виявляються симптоми ураження нирок або печінки.

Якщо постраждала печінка, то хворий відчуває біль у ділянці органу. При цьому печінка збільшується в розмірах. Аналізи виявляють зміни в сироватці крові. Людина мучиться від носових і шлункових кровотеч, кровохаркання. Можливі крововиливи в наднирники й геморагічні пневмонії. Іноді ознакою лептоспірозу стає асептичний менінгіт.

Діагностика й лікуванняДля діагностики використовують дані, отримані в результаті бактеріологічного дослідження. Лікарі можуть підозрювати у хворого лихоманку, нефрит, гепатит, менінгіт, шоковий токсичний синдром. У період першої фази лептоспіри можна виявити в крові або в цереброспінальній рідині. У другій фазі їх визначають у сечі. Лептоспіри можуть виявлятися в сечі хворого впродовж одинадцяти місяців після початку хвороби.

В багатьох випадках захворювання вимагає проведення реанімаційних заходів. Прогноз залежить від вірулентності лептоспір і стану організму хворого. Діагноз завжди серйозний, оскільки смертність від лептоспірозу досягає 10%.

Для лікування використовуються антимікробні засоби. Це пеніцилін, левоміцетин, еритроміцин, стрептоміцин, похідні тетрацикліну. Часто застосовується доксициклін. Іноді медики призначають гамма-глобулін. Щоб препарати надали лікувальний ефект, їх треба почати приймати не пізніше 4-го дня від моменту виникнення недуги. Крім того, хворому необхідно і рясне пиття й постільний режим. При гострій недостатності нирок людині роблять гемодіаліз.

Ускладнення лептоспірозуУ гострій фазі недуга ускладнюється недостатністю печінки або нирок, кровотечами, набряком мозку, міокардитом або пневмонією. Небезпечними ускладненнями є ураження очей, які виникають через місяць після початку захворювання.

Якщо ускладнення й жовтянична форма відсутні, то прогноз сприятливий. Летальні випадки бувають через недостатність печінки або нирок, менінгоенцефаліт або пневмонію. Також може виникнути параліч.

P. S. Як повідомили «НЗ» у Закарпатській обласній санітарно-епідеміологічній станції, випадків захворювання на лептоспіроз цього року не зафіксовано. Але будьмо обачними.

Маріанна ШУТКО, газета "Новини Закарпаття"

ДО ТЕМИ

Щоб убезпечити себе та близьких від інфекції, необхідно дотримуватися таких правил:

♦ не вживати для пиття некип’ячену воду з відкритих водоймищ, неперевірених джерел;

♦ уникати купання у річках, озерах, на яких відсутні обладнані пляжі. Особливо слід уникати водойм зі стоячою водою, береги яких заросли кущами, або які використовуються для водопою сільськогосподарських тварин;

♦ захищати джерела питної води та продукти харчування від доступу гризунів;

♦ проводити регулярне знищення гризунів у житлових приміщеннях та місцях утримання худоби;

♦ дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за худобою – регулярно мити руки, не вживати їжу та не палити під час роботи;

♦ не вживати в їжу немиті овочі та фрукти.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp