Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Що зміниться для пацієнтів із 1 січня 2018 року

7 вересня 2017 р., 09:00

З 1 січня наступного року кожен в Україні зможе отримувати первинну допомогу безкоштовно в обраного ним сімейного лікаря.

«Пацієнт може обрати свого сімейного лікаря та укласти з ним декларацію, і таким чином зареєструватися в електронній системі охорони здоров’я «E-Health». З цього часу вся медична інформація буде зберігатися в електронній медичній картці. Це дозволить бачити повну картину та історію хвороб і не загубити інформацію», – йдеться в повідомленні прес-служби Мінохорони здоров’я.

Укладати декларацію можна навіть під час першого візиту, коли знадобиться медична допомога. Базові аналізи будуть безкоштовними в амбулаторії сімейного лікаря. Якщо медик вимагатиме додаткові кошти, пацієнт зможе звернутися зі скаргою до Національної служби здоров’я, а також замінити фахівця.

Розшириться й перелік ліків, вартість яких за рецептом відшкодовується державою повністю або частково за програмою «Доступні ліки».

У відомстві повідомляють, що на сімейних лікарів також чекають зміни. Перш за все, це перехідний період на нову систему фінансування – до 2020 року. У цей час зберігається та поступово зменшується фінансування на пацієнтів, які були приписані до них раніше, та зростає частка тих, які уклали декларацію. Крім того, буде встановлена середня ставка для сімейного лікаря за приписану людину в 2018 році – 370 гривень.

Медик матиме окремий бюджет на аналізи для пацієнтів. Річний тариф за літню людину (65+) та малюка буде удвічі більшим за тариф на чоловіка 25 років.

«Лікар первинної ланки може діяти в статусі ФОП, ліцензійні умови спрощено. У такому випадку бюджет на підтримку пацієнтів піде напряму на його рахунок. Якщо ж фахівець працює як найманий працівник, то домовляється про зарплату з керівництвом», – ідеться в повідомленні МОЗ.

Власний прибуток лікаря ефективної сімейної практики з 2000 пацієнтів у статусі ФОП очікується на рівні 18 тисяч гривень, медсестри – до 12 тис. грн. При цьому в групових практик менші витрати й більші доходи.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp