Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Хустщині воюють через Міні-ГЕС

2 листопада 2017 р., 11:23

Процес триває

Між селом Березово та селом Нижній Бистрий, селяни підняли бучу та скандалили, перешкоджаючи роботі працівників водного господарства. Люди збіглися до працівників водного господарства, які здійснювали заміри води, тобто виконували свої функціональні обов’язки і почали кричати та перешкоджати роботі. Як було зрозуміло з криків, вони думали що на даній ділянці збираються побудувати Міні – ГЕС, і робляться попередні обстеження.Водники намагалися пояснити людям, що це не так, і вони взагалі ніякого відношення не мають до Міні-ГЕС, їх ніхто не слухав, тільки кричали, штовхали вимірювальні прилади, погрожували, що поб’ють автомобіль, примінять силу – “Ідіть витсі, поки ще цілі, ви тай ваш транспорт, бо приїдут, ще два автобуси з людьми”, – вигукували поодинокі нетверезі мешканці села, тай ще попутали з працівниками водоканалу. Цим самим заважали зробити заміри рівнів води та уточнення поперечних розмірів русла річки Ріка, який здійснюється при потребі, для володіння інформацією, на випадок проходження паводку та льодоходу зимою.

В даній ситуації водники змушені були викликати на місце оперативну групу, але і ті нічого не змогли зробити, тільки зафіксували правопорушення, але ніхто з перешкоджаючих не схотіли назвати свої Імена та Прізвища, а звалювали все на голову села.

Чи дадуть правоохоронні органи правомірну оцінку неправомірним діям неконтрольованої громади? Чи буде хтось покараний, та притягнутий до відповідальності?

Джерело: онлайн-газета “Новини Закарпаття”

Роз’яснення БУВР Тиси щодо ситуації:

Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса розглянуло звернення громадянина Росоха Ярослав Михайлович за № РО-7119 від 26 жовтня 2017 року щодо надання роз’яснень про можливі перевищення влади працівниками Виноградівського міжрайонного управління водного господарства при здійсненні ними обстеження ділянки р. Ріка поблизу села Березово, а також звернення, яке надійшло на гарячу лінію Держводагентства України від мешканців села Березово та проінформувало їх про наступне.

Відповідно до п.1 статті 3 Водного Кодексу України усі води (водні об’єкти) у тому числі водотоки (річки, струмки) належать до водного фонду України.

БУВР Тиси згідно з Положенням забезпечує в межах басейну р. Тиси реалізацію державної політики у сфері управління, використання, збереження та відтворення водних ресурсів. Здійснює від імені Держводагенства України виробничі функції з управління інженерною інфраструктурою меліоративних систем, протипаводкових споруд, насосних станцій, водогосподарських споруд, що перебувають у державній власності, організовує виконання робіт для безаварійного пропуску паводків та захисту населених пунктів, тощо.

Виконання покладених завдань та функцій БУВР Тиси здійснює через Берегівське, Виноградівське,Мукачівське, Тячівське, Ужгородське міжрайонні управління водного господарства, які здійснюють свою діяльність згідно затвердженого Держводагентством України Положенням прямої дії і не потребують в межах повноважень додаткових дозволів на виконання своїх обов’язків.

Одним з пріоритетних напрямків роботи БУВР Тиси є вдосконалення і розширення існуючої Автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи для оперативного прогнозування паводків, підготовки достовірної інформації про параметри паводків і передача її в автоматичному режимі відповідним службам.

З метою підвищення ефективності проведення моніторингу, спостереження, збору гідрометеорологічної інформації із зон інтенсивного формування стоку, покращення моделювання розвитку можливих водогосподарських ситуацій, оперативне попередження населення про загрозу надзвичайних ситуацій паводкового характеру, на ділянці р. Ріка поблизу с. Н. Бистрий, Хустського району заплановано встановлення автоматизованої гідрологічної станції з визначення рівнів, витрат та якості поверхневих вод.

За дорученням начальника БУВР Тиси, 25 жовтня 2017 року спільна робоча група працівників Виноградівського МУВГ та колег водогосподарників з Угорщини проводила планові роботи по вивченню можливості розміщення гідрологічної станції і проведення відповідних геодезичних вимірювань для виготовлення проектної документації.

Жодного відношення ні ці, ні будь-які інші роботи працівників водного господарства до проектування чи будівництва міні ГЕС не мають.

Звертаємо Вашу увагу на те, що у відповідності до діючого законодавства України, роботи по експлуатації протипаводкових споруд, безаварійного пропуску паводків та захисту населених пунктів, проведення технічного обслуговування, поточних і капітальних ремонтів водогосподарських об’єктів тощо, погодження з територіальними громадами чи громадськістю не потребують.

Тому, будь-яке незаконне перешкоджання роботі працівників водного господарства при виконанні ними службових обов’язків, блокування доступу до водних об’єктів, погрози або насильство по відношенню до службових осіб, є порушенням ст. 350 Кримінального Кодексу України і передбачено покарання у вигляді арешту до 6 місяців або позбавлення волі на строк від 2-х до 12 років.


Відділ ГІС та інформаційного забезпечення БУВР Тиси

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp