Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Депутати Закарпаття хочуть, аби Гройсман відновив фінансування протипаводкової програми

2 березня 2018 р., 12:45

В області

 Враховуючи нагальну необхідність комплексного вирішення питань, пов’язаних із забезпеченням у Закарпатті протипаводкових заходів, обласна рада на першому пленарному засіданні 10-ї сесії ухвалила рішення «Про Звернення Закарпатської обласної ради щодо шляхів вирішення питань із забезпечення протипаводкового захисту в області» та скерувала його до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

У документі зазначається: «Депутати Закарпатської обласної ради висловлюють вдячність за оперативний розгляд поданих облдержадміністрацією матеріалів та підписання відповідного доручення від 29.01.2018 № 2884/1/1-18 про виділення коштів з резервного фонду державного бюджету для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, що склалася 15-17 грудня 2017 року на території Закарпатської області.

Документи пройшли розгляд комісії ДСНС України і експертну оцінку Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Згідно з регламентом матеріали повинні отримати ще оцінки у Міністерстві економічного розвитку та торгівлі та Міністерстві фінансів України, а це може зайняти час, необхідний для проведення в літній міжпаводковий період всього комплексу першочергових відновлювальних робіт протипаводкового захисту населених пунктів і сільськогосподарських угідь від шкідливої дії вод.

Враховуючи оцінку протипаводкових об’єктів, зруйнованих паводками, потребу проведення невідкладних (першочергових) робіт з їх відновлення, просимо прискорити розгляд питання про виділення коштів з резервного фонду державного бюджету України.Позитивне вирішення зазначеного питання – черговий крок у відновленні фінансування протипаводкової програми у Закарпатті».

Далі в Зверненні наголошується, що Українські Карпати і Закарпаття відносяться до зливонебезпечних районів Європи. Тому тут завжди є потенційна небезпека виникнення паводків. Дослідження науковців показують, що паводки в Карпатах повторюються 4-5 разів на рік. Їх катастрофічні прояви спостерігались і протягом попередніх століть. Але у періоди підвищеної водності територій та загальної геофізичної активності вони відбуваються з особливо часто. Саме такий період триває з 90-их років минулого століття і Закарпаття з року в рік дедалі більше потерпає від руйнівної сили катастрофічних повеней, запобігання наслідкам яких практично неможливе через постійну нестачу фінансового ресурсу упродовж тривалого часу. Не фінансується і виконання програми запобігання повеням «Тиса», завдяки якій свого часу Закарпаття було суттєво убезпечено від руйнівних наслідків стихії.

«Доводиться констатувати, що дамби практично усіх річок краю не в змозі повноцінно виконувати захисну функцію, відтак існує постійна загроза зсувних процесів у гірській місцевості, вимивання родючих грунтів, небезпека життю населення і гостей краю, руйнування транспортної інфраструктури області тощо. Все це вкрай негативно позначається на екології та економіці краю, а також інвестиційній привабливості як Закарпаття, так і України в цілому.

На сьогодні питання постають вже настільки гостро, що вирішити їх можна тільки комплексно за умови невідкладної серйозної уваги на загальнодержавному рівні. Адже саме своєчасне, адекватне і дієве реагування на виклики – запорука успіху в подоланні проблеми, що дозволить уникнути біди та необґрунтованих видатків у майбутньому.

З огляду на важливість питання, ми, депутати обласної ради, просимо, вельмишановний Володимире Борисовичу, Вашого сприяння щодо прийняття Кабінетом Міністрів України рішення з визначення проблеми катастрофічних паводків у Закарпатській області надзвичайною ситуацією державного рівня», - йдеться в документі.


Прес-служба Закарпатської облради

Схожі новини

Необхідно забезпечити комплексне виконання координаційною групою Антитерористичного центру при УСБУ на Закарпатті
Як виконувалась регіональна програма з розвитку земельних відносин
Розглянуть зміни до програми, яка направлена на підтримку фізичного та психологічного стану майже півтисячі дітей
На розгляд та затвердження закарпатських депутатів вноситься Антикорупційна програма
Депутати облради прийматимуть Комплексну соціально-економічну програму
Депутати хочуть внести зміни у одну із програм щодо фінансового забезпечення
Задля покращення екологічного стану Закарпаття
Депутати внесли зміни до Порядку і нормативів відрахування до загального фонду обласного бюджету
Задля розвитку інформаційної інфраструктури Закарпаття
Реалізація цільової програми у 2017 році дала можливість стабілізувати епідемічну ситуацію з туберкульозу в області

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp