Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

«Етногенезу русинів» презентували в Ужгороді

23 квітня 2018 р., 14:25

Презентація відбудеться: 25 квітня 2018 р. 17.00, м. Ужгород, ЗОУНБ ім. Ф.Потушняка.

У презентації візьмуть участь:

Любомир Сікора – голова Всеукраїнського громадського об’єднання «Бойківське етнологічне товариство».

Віктор Кирій – аспірант Інституту народознавства НАН України, старший науковий працівник ВГО «Бойківське етнологічне товариство»

Микола Вегеш – доктор історичних наук, професор УжНУ

Павло Чучка – кандидат філологічних наук, мовознавець

Організатор і модератор: Ірина Гармасій – журналіст, голова Закарпатської обласної філії ВО «Рух захисту української мови»


ПРЕС-АНОНС


Віктор Кирій, Любомир Сікора. ЕТНОГЕНЕЗА РУСИНІВ. – Дрогобич: Посвіт, 2017. – 964 с.

Монографія «Етногенеза русинів» є фундаментальним дослідженням походження українців. Це всебічне системне висвітлення венетської теорії походження Русі. Починаючи від найбільш ранніх згадок етноніму «русь/ruten», зафіксованих в історичних джерелах (перша – XVIІ ст. до н. е.), дослідники послідовно простежують етнічні витоки відповідних народностей, які являли собою різні етнічні галузки венетського мегаетносу, що первинно формувалися на основі пізньотрипільських арх. культур.

Також в монографії детально досліджений маловідомий період Русі, який передував династії Рюриковичів та встановленню повної домінії Києва над давньоруськими землями – внаслідок втрати незалежності Галицьким та Ладомирським Великими князівствами.

На основі лінгвістичного матеріалу автори дослідили гігантські масштаби біло-хорватської колонізації (ХІІІ ст. нашої ери) північних, східних та західних земель (Східна та Центральна Європа).

Етногенеза русинів – як українці називали себе з часів доби Ярослава Мудрого (законодавчий збірник «Руська Правда»), і називалися іншими народами до останньої чверті ХІХ ст. – органічно пов’язана із етногенезою всього слов’янського світу.

Дослідники стверджують, що українська історієзнавча наука запізнилася із періодом свого становлення в порівнянні із західноєвропейською. Наукову історію русинів розпочали писати без її участі, в якій не висвітлювалася справжня істина. Так звана норманська теорія, яка первинно застосовує назву «русь» до воїнів-скандинавів. «Повість Времяних літ» Нестора Печерського, праці Арістотеля, римського історика Страбона та інші поважні історичні джерела – це подорож у світ «скіфів» і не тільки – мешканців Праукраїни.

«Особливо вартісним набутком даного дослідження є реконструйована цілісна етнічна панорама населення Північного Надчорномор’я скіфської та постскіфської доби… Наші знання про археологічні культури – це фрагменти «горщика етногенези» кількох народностей, які здавна мешкали на території сучасної України – на основі яких виник український народ. Заслуга авторів полягає в тому, що їм пощастило «склеїти» цей «горщик», не віддаляючись від оригіналу і довести правомірність кожного власного робочого рішення». – Микола Вегеш, докор історичних наук, професор УжНУ.

Книга зацікавить не лише істориків, але й широке коло читачів, не байдужих до питання етнічних витоків українців.




Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp