Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

20 представників Закарпаття відвідали Форум регіонального розвитку

4 червня 2018 р., 14:50

Який відбувся наприкінці минулого тижня в Яремче на Івано-Франківщині

Головною темою форуму стали можливості розвитку гірських територій країни в умовах Децентралізації. 

Участь у форумі взяв Президент України Петро Порошенко. Він, зокрема, наголосив, що Україні потрібна стратегія регіонального розвитку гірської місцевості, щоб українці, які проживають в гірській місцевості мали всі гарантії захисту своїх прав – соціальних, освітніх, медичних. Згадав Президент і про необхідність підтримки малого та середнього підприємництва і розвиток інфраструктури та сфери медичної допомоги у гірських регіонах.

Щоб спільними зусиллями досягнути цих цілей, Петро Порошенко закликав учасників форуму долучитися до процесу підготовки законопроекту щодо формування стратегії регіонального розвитку Закарпатської, Івано-Франківської, Тернопільської, Львівської, Чернівецької областей. 

Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко підкреслив, що головним питанням на сьогодні є підтримка проектів розвитку гірських територій, яке повинно бути закладене в державній стратегії. «Ми маємо підтримувати гірські території не тільки через надання соціальних виплат і пільг, а – і це головне – стимулювати регіон через співфінансування проектів розвитку. Наголошую, розвиток гірських територій має стати пріоритетом регіональних стратегій», – зазначив він.

«Цей форум був дуже важливим для представників гірських територій, – вважає Іван Дем’янчук (Ivan Demjantschuk), директор Закарпатського Центру розвитку місцевого самоврядування. – Не секрет, що в горах люди трохи побоюються процесу створення ОТГ, оскільки гірські населені пункти є, як правило, дотаційними, і люди бояться, що після об’єднання можуть залишитися без достатнього фінансування. Думаю, Форум регіонального розвитку, на якому свою чітку позицію висловили, як представники влади, так і гірських населених пунктів, дав відповідь на більшість таких побоювань. Крім того важливо було й почути успішний досвід тих гірських громад, які не лише чекають на допомогу з боку держави, але й знаходять можливості заробляти гроші до місцевих бюджетів самотужки. Адже насправді, потенціал у наших гірських територій величезний, просто не завжди люди знають, як ним вірно скористатися». 

До речі, одним із спікерів Форуму став голова Вільховецької ОТГ Михайло Цірик. Він поділився з учасниками заходу досвідом громади, здобутками й досягненнями, які вдалося отримати, починаючи з 2015 року. Скориставшись нагодою, Михайло Михайлович запросив Президента України приїхати до Вільховецької громади. 

Форум регіонального розвитку відбувся за сприяння програми «U-LEAD з Європою».

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp