Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Був би дезертиром, я б залишився в Росії (ФОТО)

5 серпня 2014 р., 10:13

У Запоріжжя розпочали суд над військовими, яких підозрюють у дезертирстві. Хлопці стверджують, що "що якби ми не зійшли з терикону, то загинули б".

Першого серпня розпочалися судові процеси над солдатами, яких звинувачують у дезертирстві. Як відомо, вони перебувають на території запорізької військової частини, у так званих «Уральських казармах». Напередодні, туди приїхали матері військових і домагалися зустрічі зі своїми синами.

У Жовтневому районному суді, одночасно в декількох судових залах, проходять засідання, де обирають для підозрюваних запобіжні заходи.



Журналісти «Прочитанному верить» були присутні на суді над солдатом Вадимом Бондаруком. Йому 23 роки, він родом із села Поворськ, Ковельського району Волинської області. За словами військового, у нього і його однополчан не було в той момент іншого виходу - командування про солдатів забуло, а їм просто потрібно було рятуватися.

- Просто так склалися обставини, що у нас не було виходу. Нас кинули. У нас не було ні підмоги, ні їжі, ні води. У нас нічого не було. У нас не було виходу просто-напросто. І командир сказав, хлопці рятуйте свої життя. Ми вирішили прорватися. Командир залишився там. Хлопці, які зараз там, нам дзвонять і кажуть, що якби ми не зійшли з терикону, то загинули б. На другий день було три залпи «Граду» - терикон зрівняли повністю із землею. Три залпи «Граду» було. Вони дзвонять нам і говорять, що ми герої. Хлопці також за нами зійшли і залишилися живі, - розповів Вадим.

Солдат Вадим Бондарук не розуміє, чому його вважають дезертиром. Мобілізований впевнений, що навпаки всі вони вчинили вірно.

- Яким може бути бойовий дух в такій обстановці? Тут нас вважають терористами. Я патріот своєї України. Я повернувся в Україну тому, що я патріот. Був би дезертиром, я б залишився в Росії. Я збираюся і далі брати участь в бойових діях. Я згоден далі йти служити. Буду служити, - упевнений підозрюваний.

Підтримати солдат прийшли запорізькі активісти Майдану. Вони звинувачували військових прокурорів в продажності і обіцяли повністю контролювати судовий процес.

- Суд у нас - це бригада партії Януковича. Вони хочуть цих хлопців засадити і всім показати, щоб ніхто не йшов воювати. Пацани- «строковики» вони не «косили», вони пішли служити, а їх кинули. Вони вже герої. Якщо суд буде йти в закритому режимі, всіх піднімемо по тривозі і будемо пікетувати суди, - заявили в суді громадські працівники.

Проводити фото-відеозйомку під час засідання заборонили - суддя підтримала ініціативу військової прокуратури. Журналістам можна було просто знаходиться в залі суду, але без камер і диктофонів.

Адвокати підозрюваних сподівалися, що їм вдасться пом`якшити запобіжний захід. Правозахисники запропонували суду, щоб солдат взяли на поруки.

- Тут вже були громадські працівники, які проявили бажання взяти одного, а деякі навіть кількох підозрюваних у справі. Це дасть суду альтернативу в прийнятих рішеннях. Тобто законом визначено вичерпний перелік можливих видів запобіжних заходів, які можуть обиратися в залежності від тяжкості кримінального правопорушення в залежності від обставин, встановлених у справі. У цьому випадку прокурор звернувся до суду про обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою кожного з підозрюваних. Ми будемо просити суд обрати запобіжний захід не пов`язану з утриманням під вартою у вигляді особистого поручительства громадян, - розповів адвокат обласного Центру безоплатної правової допомоги Сергій Гречка.

Судові засідання тривають.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp