Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

"Молодший брат" Синевиру залишився під покровом природи (ФОТО)

9 серпня 2014 р., 12:03

Дике озеро зберегло своє первозданне єство.

На території Національного природного парку «Синевир», окрім славнозвісного Синевирсього озера, є іще одне – Озірце або Дике озеро, що розташоване на схилі гори Гропа на висоті понад тисячу метрів. Його ще називають «молодшим братом» Синевира, адже Дике озеро значно менше за площею - близько 1 га і глибина його сягає до 10 метрів. 

Оточене хвойним лісом, озеро є не менш мальовничим, аніж Синевир. Унікальності йому надає те, що Озірце слугує еталонним взірцем перетворення у верхнє болото. Заболочування відбувається від центру до периферії і навпаки. Прибережний плав утворений сфагнумами і осоками, а сплавина на середині озера – лише сфагновими мохами буро-червоного кольору. 


Кажуть, що Диким його називають тому, що природа збереглася тут у своєму первозданному вигляді. Хоча існує й легенда про походження назви, яка має початок із часів наскоків монголо-татарської орди на Українські та Європейські землі. В ті часи монголо-татарський хан напав був на землі теперішньої Угорщини. Великі багатства, багато золота та срібла, а також іншого добра награбував. Зворотній шлях лежав через Карпати. Велика вага награбованого ставала дедалі не під силу завойовникам. Високі та круті гори, густі ліси затримували та знесилювали хана. Він вирішив заховати частину багатств, що було й зроблено. Половину добра заховав у тихому місці у долині, що була біля підніжжя гори і оточена густим лісом. За награбованим хан мав намір повернутися пізніше. Та матінка-природа стала безжальною до хана, вона затопила долину разом з усіма багатствам, на місці якої утворилось озеро незвичайної краси, що отримало назву Дике. Розлючений хан повернувся додому і більше ніколи не повертався в ці краї. 


А озеро досі продовжує манить своєю красою і продовжує чарувати око та душу людей. 

Для комфортного відпочинку туристів, працівники НПП «Синевир» звели біля водойми у різних місцях дві колиби, які слугують прикриттям для туристів на випадок дощу, а за відсутності наметів – можливим місцем ночівлі. Навколо озера обладнана стежка, що дозволяє обійти Озірце по периметру. А для ще кращого обзору цього куточку, створено оглядовий майданчик, що виходить на саме озеро. До цікавого природного об'єкта можна дістатися, скориставшись ґрунтовою дорогою, прокладеною від центрального офісу НПП «Синевир» (урочище Остріки), або маркованою екологічної стежкою, від Музею лісу і сплаву в урочищі Чорна Ріка. 
НПП "Синевир"

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp