Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Міжгірщині теж оплакували Героя неоголошеної війни (ФОТО)

20 серпня 2014 р., 16:23

Корінний закарпатець, який своє дитинство провів на Міжгірщині, змалку вже заступався за когось з несправедливо скривджених.

У Келечині теж з жалобою били церковні дзвони по загиблому в ході антитерористичної операції на сході України. Хоча його ховали на Полтавщині, де він жив поряд з батьками і звідки був мобілізований на початку квітня до українського війська визволяти від бандитів-найманців Донеччину та Луганщину. Справа в тому, що 26-річний Руслан Рущак, який ціною життя відвойовував нашу свободу, народився і підростав саме у цьому селі на Міжгірщині. Тут мешкає його старша рідня – дідусь Іван з бабусею Оленою, а також у сусідньому Пилипці – сестра Лілія…

Важко говорити, коли ще свіже несподіване горе ятрить серце і душу. 73-літня Олена Коваль, яка на обійсті ні на крок не спроможна ступити без палиці, вже й без хустини не може обійтися. За зустрічі з нею вдома у Келечині повсякчас платком витирає сльози з очей, оплакуючи любимого онука. 

“Дуже був чесним, тихим”, — такими словами характеризує його пенсіонерка, котра, як і чоловік, все трудове життя віддала роботі на місцевій фермі. Скупо розповідала про долю родини. Виховали п’ятьох дітей. Дочка Аня була найстаршою. Її сім’я теж виявилася багатодітною – з чоловіком Олександром Рущаком, коріння якого з Негрівця, виростили шістьох: серед дівчаток Руслан був єдиним хлопчиком. Спочатку Ковалі і Рущаки жили під однією стріхою, а потім, коли розпався СРСР і у верховинському краї стало туго з працевлаштуванням, молода сім’я вирішила податися у білий світ. За підказкою земляка переселися на Полтавщину. У селі Пузикове Глобинського району місцева агрофірма надала не лише роботу, але й житло. Чоловік столярував, а дружина доїла корів. Поруч з ними згодом почав працювати і син. Руслан був механізатором, а після служби в армії за сумісництвом ще й оператором холодильних установок. З-поміж своїх захоплень надзвичайно полюбляв ремонтувати різну техніку. Безвідмовно і безкорисливо у вільний час виконував замовлення друзів, котрих мав повно зблизька і здалека, коли прохали починити покалічені мотоцикли чи автівки. 55-річний батько, який на даний час за станом здоров’я вже лиш сторожує, у телефонній розмові з гордістю сповістив, що син від «а» до «я» був порядним. Що був слухняним, а що працелюбним...

За першої ліпшої нагоди Руслан радо приїжджав на Міжгірщину, бо шанував батьківщину предків і мальовничий край, де народився. Зокрема, навідався сюди одразу після «дембелю» з війська у 2007 році, а три роки тому побував на весіллі сестри. З нею зустрілися на околиці Келечина біля відомого мінерального джерела, де з батьком за чергою випасали худобу громади. «Ми в щоці від того, що сталося. Не віриться, що брата вже нема в живих», — сумно каже, теж стримуючи сльози. Згадала і дитинство: «Ми з ним ходили у Келечині в дитсадок. Змалку вже заступався за когось з несправедливо скривджених».

Мужньо пішов захищати і Вітчизну. Недобре рідня завіщувала невдовзі після визволення Слов’янська, в якому брав безпосередню участь. Руслан не відгукувався на їхні настирливі дзвінки по мобільному. Через певний час з чорною звісткою до оселі Рущаків завітав місцевий голова сільради. Сповістив, що їхній син загинув 4 липня у селі Ясенівка на блокпосту під час мінометного обстрілу терористами.

Провести в останню путь Руслана з’їхалися родичі як із Закарпаття, так і з Львівщини, Київщини… Серед них була і сестра Лілія. Повідомляє, що такого масового похорону ще не бачила. Три дні район перебував у жалобі. Останні почесті прийшли віддати всі, хто його знав, хто цінує своїх героїв.

Кажуть, що у Руслана було багато добрих мрій. В тому числі, щоб з дружиною Світланою нажити своїх діточок і мати від них щастя. Але цьому завадила неоголошена війна, яку тепер зазнає Україна, виборюючи в муках свою незалежність.

Василь Пилипчинець



Русин Клеверу 21.08.2014 10:10 IP: 199.26.134.95
Які словяне? Маскалі! Сесе такі словяне якю я папуас! І маскаль на Україну прийшов з зброєю. а не ми до ньогою. Та як ти придурки, лжепатріоти і безбожники які привели Януковича до влади винні, що в нас ся веде війна. І якби була СБУ на своїм місті ти би сидів у пердильнику, а не коментами срав. І жебраками нас робила і робит такі йобнуті барани ги ти, які не знають і не хотять відстоювати елементарні громадські права, не борються з корупцією та свавіллям чинуш, а займаються хирньов та ллют гіркі слези за маскальм. Пиздуй до Москви, аш ти туй не добре!
Clever 20.08.2014 18:38 IP: 146.152.247.46
Війну проти своїх же словян треба закінчувати. Це великий гріх та ганьба совісті...... Щоб словяни убивали словян потрібно німцям та неграм....... їм потрібна наша словянська-українська земля без людей....опамятайтеся..... кожен день війни несе горе...закрпатців ховають уже у Львові, щоб не ховати цілими групами вдома.... краще відсідіти 3 роки ніж загинути за чужі політичні амбіції сьогоднішніх владовладців та іноземних ворогів..... але навіть 3 роки відсідіти не прийдеться, бо чим скоріше закінчиться війна . то прийде зміна влади і согоднішні запроданці відповдять за смерть словянських синів..... не піддаайтеся на псевдо патріотичні заклики....ви воюєте проти словян -братів ради Західної Європи та олігархів, які зробили вас за 23 роки жебраками..... боріться проти олігархів....їх треба гнати з України...вони несуть горе та смерть

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp