Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатець Ігор Капура зазіхнув на світовий рекорд (ФОТО)

29 травня 2019 р., 18:30

400 дошок за 60 секунд – таку мету поклав собі володар чорного поясу з кіокушин карате, володар звання «дан 3 ступеня», майстер Ігор Капура з Мукачева.

Голова клубу кіокушин карате, який, до слова, минулого року вже встановив один рекорд і його ім’я увійшло до Книги рекордів України, 8 червня спробує перевершити себе і встановити рекорд Гіннеса.

Мукачівець уже понад 30 років займається карате, два десятиліття працює тренером, його вихованці досягають значних результатів на різних спортивних заходах. 20 жовтня минулого року ім’я Ігоря Капури стало відомим на всю країну завдяки тому, що за п’ять хвилин йому вдалося розбити кулаком 163 дощечок товщиною у 2,5 см. На тодішній визначній події були присутні й представники Книги рекордів Гіннеса.

Ідея вставити рекорд виникла сім років тому, – розповідає сенсей. – Спершу мав на меті встановити рекорд з віджимання на кулаках. Після довгого періоду підготовки та тренувань, що тривав півтори року, я досяг такої фізичної підготовки, що на одному дусі міг зробити 1000 віджимань. Та зрештою від задуму відмовився, бо вважав це несерйозним. Задумався над ідеєю знов, і тоді в мене виникло бажання встановити рекорд, що тісніше пов’язаний із карате. Так виникла ідея розбивати дошки, адже однією з основних елементів кіокушин карате є тамешіварі, тобто мистецтво розбивання.

За словами Ігоря Капури, процес підготовки до спроби встановити рекорд тривав усього кілька місяців. Причиною такої швидкої підготовки стало те, що спортсмен уже раніше оволодів належною технікою, за свою кар’єру розбив кілька тисяч дошок. Каже: тренуючись, розвивав переважно швидкість та міцність кисті рук, а також працював над покращенням власної кондиції. Чоловік свій кулак розминав, роблячи по 200-300 ударів у день на так званому маківарі – дерев’яній тенісній ракетці завтовшки 15 см, обмотаній мотузкою. Крім цього, для відточення сили, точності та швидкості удару щодня імітував 1000 ударів, використовуючи гирі у 2,5-3 кг. Також для покращення фізичної форми пробігав по 5-6 кілометрів щодня та плигав на скакалці. Майстер карате, як завжди, розважливо готувався до встановлення рекорду, однак через брак досвіду менше уваги приділив вибору дощок. Сучки та вміст вологи у дереві спричинили чималі труднощі. З цього приводу рекордсмен зауважив, що мав на меті розбити 200 дошок всього за 5 хвилин, для цього чоловік на одному з місцевих деревообробних підприємстві замовив відповідну кількість дошок, однак вміст вологи в них сягав 70%, до того ж, вони містили багато сучків, що мало вирішальний вплив на результат встановлення рекорду.

На події були присутні й представники Книги рекордів України, котрі зафіксували, що протягом п’яти хвилин каратист розбив 101 дошку, а це на 99 менше від того, що було заплановано. Зрештою, п. Капурі з двохсот дошок вдалося розбити 163. Хоча рекорд і був встановлений, та новоспечений рекордсмен все ж розчарувався. До слова, сучки утворили значні рани на руках спортсмена, тож під час ударів його кість розпухла і стала удвічі більшою. Саме тоді й виникло бажання встановити світовий рекорд і потрапити до Книги рекордів Гіннеса. Після довготривалих узгоджень, консультацій з’ясувалося, що він має, застосовуючи зовсім іншу техніку, ребром долоні перевершити встановлений у 2005 році рекорд австралійця, який за одну хвилину розбив 359 дошок.

Ігор Капура заявив, що процес організації самої події досить трудомісткий, адже лондонський центральний штаб висунув надто жорсткі вимови: визначили, що товщина дошок має бути не менше 2,5 см, а вміст вологи не повинен перевищувати 17 відсотків. Інші, не менш важливі приписи, описані в англомовному буклеті на 26 сторінок, в додаток до якого надіслали ще й відеозапис, зроблений на попередній події, на якій власне і був встановлений рекорд.

Щоб перевершити світовий рекорд, мукачівцю необхідно за 60 секунд розтрощити 360 дошок, а це означає, що за секунду йому потрібно розбити 6 дощечок. А це можливо лише за умови, якщо скласти кілька дошок одна на одну. З уже виготовлених 585 дошок оберуть 400, щоб ті відповідали всім встановленим вимогам. Наразі вміст вологи коливається в межах 14-17 відсотків, однак за цим потрібно пильно стежити, адже вологість повітря теж впливає результат. Перед визначною подією дошки помістять у сушильний апарат, однак і тут потрібно стежити, щоб деревина не потріскалася. Контролери штабу рекордів Гіннеса перевірятимуть кожну дощечку.

Щодо своєї фізичної підготовки український рекордсмен розповів, що наразі за одну хвилину може зробити 140 ударів, а на світовій події йому доведеться обома руками розбити по 3 дошки у перші 20-30 секунд, далі трощити можна вже й по 2 дошки. Наголосив, що величезним ризиком є ще й те, що в момент ударів один шматок може полетіти і розвалити решту встановлених дошок.

Фізично та морально я готовий до встановлення рекорду, переймаюся переважно через факторів ризики в організаційних та технічних питаннях, а саме через те, щоб столи не гойдалися, дошки не повалилися одна одну. Тому я вирішив провести закриту генеральну репетицію, у рамках якої спробую розбити 150-200 дошок за 15-20 секунд. Мене цікавить, як поводитимуться дошки та столи. Через руку, фізичну підготовку та силу я не переймаюся. Чимало всеукраїнських телеканалів відгукнулися, що з задоволенням розкажуть про цю подію, очікується велика кількість людей, реєстратори Книги рекордів Гіннеса теж будуть присутні. Сподіваюся, мені вдасться перевершити існуючий рекорд.

Спроба встановити черговий рекорд відбудеться 8 червня на парковці автомобільного салону, розташованого на початку міста. Наразі Ігор Капура зіткнувся з проблемою нестачі столів належних параметрів, а їх потрібно аж 100.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp