Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Воєнний слід "оселився" на Іршавщині

22 серпня 2014 р., 09:40

Стелла встановлена на честь Героїв, які визволили Закарпаття.

Вчора, 21 серпня, поблизу села Чорний потік в урочищі Гробовище на висоті близько 850 метрів було встановлено пам’ятний знак загиблим бійцям-десантникам партизанського загону Усти–Прищепи.

Стелла встановлена з нагоди 70-ти річчя визволення Закарпаття від фашистських загарбників. Проект пам’ятника безкоштовно створила ужгородка ОлександраВдовіна. Монумент встановлено за сприяння жителів Чорного Потоку, мукачівського «Клубу 128-ї дивізії» та іршавських депутатів.

Обрана висота була обрана не випадково. Саме поблизу цього місця експедиція мукачівського «Клубу 128-ї дивізії» знайшла рештки літака часів Великої вітчизняної війни.

«Експедиція тривала з 26 по 28 травня 2014 року, – розповідають учасники експедиції Ігор Гуменюк та Микола Чех. – Тільки на третій день пошуків ми натрапили на рештки літака часів другої світової війни, випадково відхилившись від маршруту. За архівними даними, імовірно, він мав десантувати боєприпаси та акумулятори до радіостанцій партизанському загону Усти–Прищепи в 1944 р. Серед знахідок – граната, боєприпаси, багато батарейок. Також нами знайдено уламки панелі приладів, імовірно союзницького літака на англійській мові. Усі знахідки передані в Чорнопотоцький історико-краєзнавчий музей партизанської слави. Наш клуб планує продовжити пошуки в урочищі та вже готує нову єкспедицію».
Почесне право відкриття пам’ятного знаку надали Євгену Манайлу – голові села Чорний Потік, першому заступнику голови Іршавської РДА – Михайлу Полончаку, голові організації ветеранів Іршавщини – Дмитру Білинцю та голові «Клубу 128-ої дивізії» – Олександру Звєздіну та завідуючій музею СБУ в Ужгороді – Валентині Колінько. Також на урочистому відкритті пам’ятного знаку виступив представник делегації військових «Zvaz vojakov Slovenskej republiki Klub Presov» із Прешова (Словаччина) – Мар’ян Палай.

Голос Карпат

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp