Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатті ОПОРА фіксує нові агітаційні білборди без вихідних даних, деякі з них - пошкоджені (ФОТО)

29 червня 2019 р., 13:00

На Закарпатті ОПОРА фіксує нові агітаційні білборди без вихідних даних, деякі з них - пошкоджені

В Ужгороді та інших містах Закарпатської області з’являються нові білборди з іменами кандидатів у народні депутати, як тих, які балотуються у мажоритарних округах, так і кандидатів-списочників. На деяких з них немає вихідних даних – інформації про установу, що здійснила друк, тираж тощо. Також у деяких містах краю роздають агітаційну продукцію кандидатів із ознаками порушення закону.

27 червня в Ужгороді та Мукачеві з’явилися білборди із символікою партії «Опозиційний Блок» та іменем чинного міського голови Ужгорода, кандидата за списком від партії «Опозиційний Блок» Богдана Андріїва. На плакаті зображене фото політика та напис «Опозиційний Блок. Довіряй ділам». Оскільки вихідні дані на білборді повністю відсутні, спостерігачі ОПОРИ підготували звернення до поліції.

Також в Ужгороді зафіксували ще один борд «Опозиційного Блоку» із зображення першого кандидата у списку цієї партії Євгенія Мураєва. На ньому є напис «Опозиційний Блок. Довіряй ділам». Також на плакаті вказано, що замовником бордів є громадська організація «Опозиційний Блок», інші відомості, а саме – про тираж, установу, що здійснила друк тощо – відсутні.

«Варто звернути увагу, що громадська організація не може бути замовником виготовлення та розміщення агітаційної продукції, - зазначає координатор Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області Ярослав Гулан. - Згідно із законом «Про вибори народних депутатів України», передвиборна агітація здійснюється з виборчих фондів, у даному випадку - агітація повинна бути з виборчого фонду партії. Ми готуємо звернення до поліції з приводу цього факту».

На Рахівщині 27 червня спостерігач ОПОРИ зафіксував частково здерті різні білборди політичної сили «Європейська солідарність». На плакатах зображене фото Петра Порошенка, логотип партії, посилання на сайт та напис «Захистимо європейське майбутнє України». Також є білборди цієї ж політичної сили із фотографією Ірини Геращенко й таким самим написом та білборди просто із написом «Захистимо європейське майбутнє України». Всі згадані білборди пошкоджені чи частково обдерті та не мають вихідних даних.

У Мукачеві та Перечині 26 червня спостерігачі ОПОРИ зафіксували роздачу інформаційних бюлетенів політсили «Радикальна партія Олега Ляшка» із наметів із символікою цієї ж партії. На інформаційному бюлетені «Слово Ляшка» розміщений логотип політичної сили та чимало світлин із Олегом Ляшком. Також у бюлетені розміщені різні статті про рейтинги «Радикальної партії Олега Ляшка», плани її очільників тощо. Вихідні дані на продукції були відсутні, тому з цього приводу спостерігачі ОПОРИ на місце події викликали поліцію та надали патрульним свої пояснення щодо ймовірного порушення законодавства.

Крім цього, на Тячівщині зафіксували розклеєні інформаційні листівки із іменем кандидата по мажоритарному округу №72 (центр - Тячів) Вадима Носи. Листівка виготовлена у стилі кольорів партії «Слуга народу». На ній розміщене ім’я кандидата, напис «Зе депутат слуга народу» та «21 липня». Схожу листівку зафіксували й в місті Чоп Ужгородського району , однак на ній – ім’я кандидата по округу №68 (центр - Ужгород) Олександра Пекаря. Через відсутність вихідних даних спостерігачі ОПОРИ звернулися до поліції.

Як вже повідомляла ОПОРА, раніше в Ужгороді фіксували білборди без вихідних даних ще кількох політичних партій та кандидатів.

Відповідно до частини 7 статті 69 Закону України «Про вибори народних депутатів України», друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

У частині 23 статті 74 цього ж Закону йдеться, що забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Згідно з частиною 6 статті 68 Закону, передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації відповідно до цього Закону, коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатних округах. Кандидати у депутати, зареєстровані у загальнодержавному окрузі, можуть здійснювати передвиборну агітацію за кошти виборчого фонду партії. Використання власних коштів партій, кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється.

Відповідно до частини 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення, розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


Схожі новини

На Закарпатті на одній дільниці результати голосування за кандидатів-мажоритарників визнали недійсними
На Закарпатті ОВК №69 здійснить перерахунок голосів на всіх 133 дільницях округу,- ОПОРА
На Закарпатті понад дві тисячі людей змінили свою виборчу адресу
Закарпаття: на одній із дільниць у Великому Березному, ймовірно, видавали бюлетені для голосування за депутатів іншого округу
На Закарпатті окружні виборчі комісії складаються зі 108 членів, 48 із них вже брали участь у роботі комісій
На Закарпатті поліція ймовірно вилучила бюлетень на одній із дільниць як речовий доказ, - ОПОРА
На Закарпатті члени однієї ОВК не впускали спостерігача ОПОРИ до серверної
«Місце Ужгорода у рейтингу публічності влади обласних центрів. Результати вимірювання Індексу публічності 2018»
“За останні п’ять років усі муніципалітети стали більш публічними” – Олександр Неберикут про результати вимірювання Індексу публічності
На Закарпатті без порушень запрацювали обласна та Ужгородська міська (ФОТО)

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp