Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

За скільки ваша дитина цьогоріч піде до школи?

26 серпня 2014 р., 21:35

Все найнеобхідніше "вдарить" по вашому гаманцю?

Або Скільки коштує зібрати дитину до школи.

За рік ціна «першого дзвоника» виросла, щонайменше, на половину. Якщо в 2013-му, за підрахунками нашого видання, мінімальний набір школяра обходився батькам у суму трохи більшу за 600 гривень, то сьогодні менше ніж за 1000 грн відправити дитину до школи не вийде.

Зошит за 30 гривень: видурювання коштів із батьківського гаманця

Вартість канцелярського приладдя досить суттєво відрізняється залежно від місця продажу. Якщо це не дуже великий магазин або ж супермаркет, то ціни тут будуть суттєво вищими. Найбільш оптимальним варіантом для закупівлі всього необхідного є оптові склади та «шкільні базари».
Зошит із яскравою кольоровою обкладинкою буде коштувати в 2-3 рази дорожче, ніж простий, ціна якого приблизно 60 копійок. Вартість зошита на 18 аркушів – у середньому 2 гривні, 24 аркуші – 2,5 грн, 36 аркушів – 3,5 грн, 48 аркушів – 4,2 грн, 60 аркушів – 5 грн, 96 аркушів – 7,5 грн. Але є й «унікальні екземпляри» – зошити з модними обкладинками, які можуть коштувати до 30 гривень. Хоча продавець одного з ужгородських канцелярських магазинів запевняє, що не варто звертати увагу на якість обкладинки, треба обирати зошити залежно від того, на якому папері буде писати ваша дитина. Важливо, аби він не був прозорим, не рвався під час писання, щоб ручка не переставала писати. Відтінок паперу також має велике значення, адже занадто яскраво-білий може викликати проб­леми з зором.

Скласти папку для ручної праці та малювання загалом вартуватиме також чимало. От ціни на всі необхідні речі: папка – від 12 до 37 грн, альбом для малювання – від 3 до 40 грн, кольорові олівці – від 3,5 до 60 грн, фломастери – від 8 до 44 грн, фарби – від 8 до 55 грн, кольоровий папір – від 4 до 43 грн, клей – від 3 до 9 грн, пластилін – від 7 до 55 грн, ножиці – від 7 до 20 грн, точила для олівців – від 2 до 30 гривень, циркуль – від 12 до 48 грн, ластик – від 2 до 7 грн.

Зустрічають по одягу …

В Ужгороді мало шкіл, у яких носять форму, а ще менше магазинів, де її можна придбати. Вартість форми для дівчаток початкових класів коливається від 410 до 680 гривень. А от для хлопчиків такого ж віку форма коштує від 660 до 1140 гривень. Спортивна форма для занять фізкультурою вартуватиме в середньому від 360 до 470 гривень. У будь-якому випадку, готуючись до нового навчального року, батьки мусять оновити гардероб дитини, придбати нове взуття, й витрати на це потягнуть чи не найбільше з бюджету родини.
Найголовнішою покупкою стане ранець. Дуже важливо обрати якісну шкільну сумку, бажано з ортопедичною спинкою. Адже велика кількість важких книг створює знач­не навантаження на спину дитини, що може призвести до сутулості та викривлення хребта. Мінімальна вартість простого маленького рюкзака складає 60 гривень, однак здебільшого це вироби, які важко назвати придатними для школяра. Чим зручніший та якісніший портфель, тим вищою є його ціна, яка може сягати 400 – 500 гривень. А за 700 грн можна придбати міні-валізу на колесах із висувною ручкою, таку сумку навіть не потрібно одягати на плечі.
Кожен обирає найбільш прийнятний для себе варіант. Найголовніше – не жаліти грошей на якісні речі. Адже не дарма кажуть: скупий платить двічі. Не варто економити на дітях, особливо якщо від цього залежить їхнє здоров’я.

А скинутися на ремонт?

Ще одним елементом підготовки до 1 вересня є ремонт класу, закупівля різноманітного приладдя для позакласної роботи тощо. Не можна казати, що подібна практика притаманна всім навчальним закладам, але в більшості батьки чи не щороку змушені виділяти по кількасот гривень на ремонт шкільного приміщення, іноді на заміну дверей, придбання нових парт та стільців. Фінансування освітніх закладів у цьому плані досить обмежене, і якщо батьки прагнуть створити своїм школярам якісні умови, то змушені це робити за свій рахунок.
Підсумовуючи, можемо зробити висновок, що підготовка до 1 вересня щороку стає дорожчою. Якби від цього ще й якість освіти покращувалася…

Юлія Горбач, Вероніка Мороз

До теми

До першого вересня залишилося ще трохи часу, і медики радять використати його для того, щоб морально й не тільки підготувати дітей до школи. 

В першу чергу йдеться про режим дня: привчати чад раненько вставати й скоріше лягати краще поступово, аби це не стало для них стресом. Не забудьте також заздалегідь потурбуватися про медичні довідки на основі проби Руф’є – уже в перший тиждень навчання класні керівники вимагатимуть їх, бо від цього залежить розподіл учнів за різними «фізкультурними» групами, і всі кинуться до поліклінік. Що там коїтиметься – знають ті, хто торік виходжував таку довідку в вересні.

Знов-таки, щоб не товктися потім у чергах, уже зараз складіть список того, що потрібно купити для школи, й не відкладайте похід за канцтоварами. До речі, дітей можна взяти з собою: яскраві зошити, пенали та інші дрібниці, вибрані на свій смак, неабияк потішать їх і налаштують на шкільну хвилю.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp