Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Як закарпатцям вберегтися від хімії?

27 серпня 2014 р., 18:00

Рятувальники задля цього вживають ряд заходів:

Захист населення у надзвичайних ситуаціях - це комплекс заходів, що проводяться з метою недопущення або максимального зниження ступеня впливу на людей небезпечних факторів.

Аби убезпечити населення від наслідків впливу небезпечних хімічних речовин, використовуються різні способи, основними з яких є: укриття людей у захисних спорудах, використання засобів індивідуального та медичного захисту й розосередження та евакуація населення з небезпечної зони.

Захист населення від небезпечних хімічних речовин організовується і здійснюється безпосередньо на хімічно небезпечних об’єктах, де головна увага приділяється заходам попередження виникнення можливих надзвичайних ситуацій. Вони носять як організаційний, так і інженерно-технічний характер і спрямовані на виявлення й усунення причин аварій (катастроф), максимальне пониження можливих руйнувань і втрат, а також створення умов для своєчасного проведення робіт з локалізації і ліквідації можливих наслідків хімічної небезпечної ситуації.

Засоби індивідуального захисту людини (ЗІЗ) призначені для захисту її шкіри, обличчя, очей та органів дихання від дії радіоактивних, отруйних речовин і біологічних засобів, а також для профілактики та зниження важкості ураження організму. Вони повинні бути у постійній готовності (особливо на хімічно небезпечних об’єктах), а в разі виникнення аварії – негайно застосовуватися.

Одним із нагальних питань, яке потребує термінового вирішення, є забезпечення непрацюючого населення промисловими засобами захисту органів дихання від небезпечних хімічних речовин у разі виникнення надзвичайної ситуації на об’єктах господарювання в умовах мирного часу.

Так, в області схвалена «Програма створення та накопичення регіонального резерву матеріально-технічних засобів та засобів індивідуального захисту органів дихання непрацюючого населення Закарпатської області на 2011–2015 роки», відповідно до якої передбачалося фінансування на закупівлю промислових засобів індивідуального захисту органів дихання для непрацюючого населення. Проте, кошти на закупівлю цих засобів поки не виділялись.

Також, нерідко, керівниками підприємств, установ та організацій приватної форми власності, які розташовані в зонах можливого хімічного забруднення, хімічно небезпечних об’єктів області, ігноруються вимоги чинного законодавства щодо забезпечення працівників засобами індивідуального захисту.

Саме роботодавець повинен забезпечити захист працівників від наявних на робочих місцях шкідливих і небезпечних факторів, а також особливих температурних умов або забруднення.

У свою чергу Управління ДСНС України у Закарпатській області звертає увагу керівників на дотримання вимог чинного законодавства у сфері техногенної і пожежної безпеки та заходів цивільного захисту, а також забезпечення працюючого персоналу засобами захисту на випадок виникнення різного роду надзвичайних ситуацій.


Управління ДСНС України у Закарпатській області

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp