Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Укренерго провело терміновий ремонт повітряної лінії 400 кВ без відключення напруги на Закарпатті

25 жовтня 2019 р., 17:10

На повітряній лінії Бурштинська ТЕС – Мукачеве в середині жовтня було проведено терміновий ремонт без відключення напруги

Про це повідомила пресслужба Укренерго.

Це дозволило уникнути, перевантаження магістральних мереж 220 кВ «острова Бурштинської ТЕС», ймовірного зниження надійності живлення споживачів Мукачівського енерговузла і обмеження експорту електроенергії.

Терміновий ремонт під робочою напругою провела лінійна бригада спеціалізованого підрозділу Укренерго «Вінницяелектротехнологія» на проміжній опорі №426 ПЛ 400 кВ Бурштинська ТЕС – Мукачеве, яка знаходиться на Лисичовському гірському перевалі в Закарпатській області.

Дефект на лінії виявив напередодні лінійний персонал Західної енергосистеми під час планового огляду. Частина проводу ПЛ 400 кВ Бурштинська ТЕС – Мукачеве вийшла з підтримуючого затискача фазного проводу і повисла у повітрі.

Вимкнення ПЛ 400 кВ Бурштинська ТЕС – Мукачеве для проведення ремонту призвело би до обмеження обсягу експорту електроенергії європейським споживачам. «Острів Бурштинської ТЕС» має дві основні лінії, через які відбувається видача потужності, а саме – ПЛ 750 кВ Західноукраїнська – Альбертірша і ПЛ 400 кВ Бурштинська ТЕС – Мукачеве. Перша на той момент знаходилась на реконструкції. Отже, знеструмлення навіть на короткий час ПЛ 400 кВ Бурштинська ТЕС – Мукачеве призвело би до порушення сальдо перетоку на міждержавному перетині, перевантаження та можливого відключення обладнання 220 кВ «Острова». Був ризик виникнення аварійної ситуації та знеструмлення споживачів.

Було прийнято рішення відремонтувати лінію без вимкнення напруги. Такі роботи виконують фахівці «Вінницяелектротехнологія». Однак, випадок на Закарпатті виявися складнішим, ніж ремонти, які виконувались досі.

Перше за все, це – вищий клас напруги. Раніше монтери працювали під напруго не вище 330 кВ. Хоча на тренуваннях відпрацьовувалась технологія робіт під напругою 400 кВ і навіть 750 кВ.

Також ремонт ускладнювала особливість типу опори, а також місце її розташування. Об’єкт знаходиться високого в горах: під’їзд туди під нахилом майже 45° і лише у суху погоду. Отже діяти потрібно було терміново.

Після оцінки ситуації на місці фахівцями «Вінницяелектротехнологія» було розроблено технологічну карту робіт і виготовлено додаткове обладнання. І вже безпосередньо ремонт тривав близько 5 годин.

В умовах дії нового ринку електроенергії виконання робіт без вимкнення напруги гарантує безперебійність постачання споживачів, а також дозволяє уникнути можливого обмеження генерації та мінімізує ризики порушення режимів передачі у міждержавних мережах.

Прес-служба "Укренерго"

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp