Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В УжНУ відбувся масштабний дебатний турнір на тему «Роль історичної пам'яті в політичному дискурсі»

22 листопада 2019 р., 17:35

Нещодавно

У середу, 20 листопада в Ужгородському національному університеті відбувся дебатний турнір між студентами університету, в якому взяли участь 48 учасників, поділені на 16 команд з юридичного факультету, факультету суспільних наук, факультету міжнародних економічних відносин та факультету історії та міжнародних відносин, а також з природничо-гуманітарного коледжу УжНУ .

Організатори ставили перед собою декілька завдань:

1. Підвищити обізнаність про те, як в історичному середовищі експлуатуються питання історичної пам’яті.

2. Сприяти діалогу між студентами та створити безпечний простір для дискусій з питань історичної пам’яті.

3. Застосувати формат, який би сприяв обміну думками щодо чутливих тем, де дискусія між студентами та професіоналами історичної пам'яті є сприятливою.

«Це був один з наймасштабніших моїх дебатних турнірів, 24 судді, 8 таймкіперів, багато гостей та журналістів» - зазначила координатор турніру, доцент кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій, кандидат політичних наук, керівник Ресурсного центру сталого розвитку Ганна Мелеганич.

Захід проводився Інститутом «Республіка» у партнерстві із Рeсурсним цeнтром зі сталого розвитку УжНУ, при підтримці Національного Демократичного Інституту та редакції «Історичної правди» видання «Українська правда».

Загальною темою дебатного турніру стала роль історичної пам'яті в політичному дискурсі. Варто зауважити, що дебати відбулися на базі чотирьох центрів дебатного руху в Україні, зокрема Ужгородського національного університету, Харківського національного університету ім. В.Каразіна, Центральноукраїнського педагогічного університету ім. В.Винниченка, та Запорізького національного університету.

В рамках турніру учасники готувалися дебатувати на такі теми – «Україна - правонаступниця УРСР», «Чекістів потрібно реабілітувати як жертв політичних репресій», «Нюрнберг» за злочини комунізму», «Чорнобиль - це злочин» та« Гібридна війна Росії проти України у ХХ сторіччі». І саме останні дві будуть у фіналі в Києві.

Дебати були справді гарячими. Згідно з правилами (за Карлом Поппером) одна з команд (з трьох осіб) мала доводити правильність обраної теми, інша – аргументовано заперечити. Судді, якими до речі, були викладачі різних факультетів, оцінювали гравців за риторичними здібностями, командною грою, знанням теми та дотриманням формату дебатів.

Зрештою перше місце отримала команда юридичного факультету «Феміда», друге та третє місце – команди факультету історії та міжнародних відносин «Історична тріада» та «Імпровізація».

Національний турнір відбудеться у Києві 9 грудня 2019 року.

Інформаційно-видавничий центр

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp