Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатті моніторять ризики поширення небезпечних карантинних шкідників

26 листопада 2019 р., 13:25

Цього року державні фітосанітарні інспектори Закарпатської області вперше отримали феромонні пастки на ясеневу смарагдову вузькотілу златку (Agrilus planipennis Fairmaire)

За офіційною версією, цей небезпечний шкідник відсутній в Україні. Але відомо чимало прикладів, коли організм включався до переліку вже після того, як він проник на нову територію і завдав відчутної шкоди рослинам. Про це інформує сайт ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області.

Ясенева смарагдова вузькотіла златка (ЯСВЗ) — вкрай небезпечний шкідник ясена, горіха та деяких інших листяних порід дерев. На відміну від більшості інших стовбурових шкідників, ЯСВЗ здатна нападати на абсолютно здорові дерева. Пошкоджені шкідником дерева зазвичай усихають протягом двох-трьох років.

«Жуки живляться листям у кронах дерев; у сонячну теплу погоду вони активні з 6 до 20 години, в пошуках кормової рослини можуть перелітати на відстань до 1 км. У погану погоду, а також уночі жуки можуть ховатися в листі і тріщинах кори. Самці живуть близько 2 тижнів, самки — до 3 тижнів. Самки відкладають яйця поодинці (всього до 70-90 шт.) на поверхню і в тріщини кори стовбурів та нижньої частини головних гілок. Період яйцекладки триває з початку червня до кінця липня. Через 7-10 днів виходять личинки, вони забурюються в кору і досягають лубу, яким харчуються протягом літа. Личинкові ходи дуже вигнуті, забиті буровою мукою, розширюються із зростанням личинки», — стверджують фахівці.

Для успішної та ефективної боротьби з екзотичними шкідниками дуже важливо їх раннє виявлення. Разом з тим, на ранніх стадіях (1-й рік) заселення златкою встановити досить важко. Саме тому й використовують феромонні пастки.

Шкідливість златки загрозливо велика. Традиційні хімічні методи боротьби не дають необхідного результату і не дозволяють зупинити подальше поширення ЯСВЗ. Єдиним способом її знищення поки що залишається вирубка і знищення уражених дерев.




Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp