Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Як закарпатці борються з польовими шкідниками?

6 серпня 2014 р., 15:23

Серпень - найголовніший місяць для селян. Боротися з польовою шкодою їм допомагають часник та йод.

Серпень ще називають найголовнішим місяцем. Адже селянину треба встигнути викосити, зібрати врожай, зорати та ще й засіяти. Окрім того, він ще буває і найспекотнішим. Тому на присадибних ділянках, садах та городах господарі уважно стежать за поливом. Але, виявляється, що не тільки за цим. Їдучи в маршрутці на роботу, часто чую від людей нарікання на навалу шкідників та хвороб – кліщі, попелиця, фітофтороз, мільдь, колорадський жук тощо. Багатьом городникам допекла білокрилка (маленький метелик білого кольору), який полюбляє капусту. Кліщі та попелиця майже знищили урожай слив, до того ж ще й друге покоління колорадських жуків безчинствує.

Хтось бореться із цим лихом народними методами – запарює часник, обробляє рослини розчином марганцівки, молока чи сироватки із додаванням йоду, навіть виловлює сонечок і випускає на городі. Проте ці методи не завжди ефективні.

За допомогою звернулися до фахівця – провідного спеціаліста ДУ «Закарпатська фітосанітарна лабораторія» Людмили ФУЧКО.

– Людмило Болеславівно, щиро кажучи, раніше такої навали цієї білокрилки на городах не спостерігалося.

– Так, дійсно стільки її не було. Адже це шкідник більше тепличний, тобто поширений у теплицях. А цьогоріч погодні умови для його розвитку на відкритому ґрунті дуже сприятливі. От він і газдує на грядках.

– Що ж робити, як з ним боротися?

– Боротися з цією напастю не лише можна, а й потрібно, адже шкідники капусти такі як білокрилка, капустяна міль, білан та совка здатні звести нанівець усю працю селян, знизивши урожайність на 25-35%, а то й взагалі знищити. Тому, якщо вашу капусту атакували шкідники, раджу не експериментувати народними методами, а вдатися до радикальних хімічних заходів. Найефективнішим є обприскування плантацій капусти розчином препаратів «Актиллік», «Конфідор Макс», «Децис Профі», а відтак здійснити поверхневу обробку білокачанної препаратом «Енджіо».

– Людмило Болеславівно, більшість овочів ще у липні почали давати урожай. Але і на огірках, і на томатах з’явилися плями, листя жовтіє та скручується… Що порадите?

– У такому разі варто обробляти посадки фунгіцидами.

– Звучить якось страшно...

– Нічого подібного, фунгіциди (від лат. fungi - гриб і caebo - вбивати) – речовини, що використовуються для захисту рослин від збудників хвороб, які викликаються грибами). Адже 80% інфекційних хвороб овочевих викликають фітопатогенні гриби. Це і борошниста роса огірка, пероноспороз огірка та цибулі, фітофтороз, бура плямистість томатів та інші. За характером дії на збудників саме цих хвороб фунгіциди поділяються на дві групи: захисні (профілактичні) і терапевтичні (лікувальні). Вони бувають системної і контактної дії. Контактні не здатні проникати в тканини рослини. Вони лише пригнічують спори і міцелій на поверхні листків, плодів, насіння тощо та діють на збудників при безпосередньому контакті з репродуктивними органами (спорами) і запобігають зараженню рослин.

Системні проникають у тканини через наземні органи та коріння рослин і насіння, переміщуються по судинах, запобігаючи ураженню тканин, що знаходяться на певній відстані від місця нанесення фунгіциду. Вони здатні обмежувати подальший розвиток збудників і їх спороутворення. Тому спалахам хвороби можна запобігти на початку її розвитку, під час виявлення перших симптомів.

Системні фунгіциди можна вносити і в ґрунт. При обприскуванні рослин ці препарати швидко (протягом 1-2 год.) поглинаються наземними органами, і тому застосування їх практично не залежить від погоди. Вони мають тривалий період захисної дії, а це сприяє зменшенню кількості обробок.

Більшість фунгіцидів є комбінованими препаратами системно-контактної дії. Серед них широко відомий і вживаний нашими селянами фунгіцид «Ридоміл Голд МЦ». Заслуговують на увагу препарати «Квадріс 250 SC» і «Танос». Вони мають короткий період очікування, що дуже важливо для овочевих культур, продукція яких часто збирається і споживається у свіжому вигляді.

– А що порадите для боротьби з попелицею, адже вона окупувала як і городину, і дерева? Одні радять сіяти кріп на ділянці, інші – збирати жуки сонечка…

– На рослинах кропу поселяються мухи – сирфіди. Вони схожі за забарвленням на ос. Їх ще називають журчалками. Дорослі комахи харчуються нектаром квітів, а їх личинки справді знищують попелицю, павутинних кліщів та яйця деяких комах-шкідників. Величезну шкоду тлі також завдають личинки златоглазки та жуки сонечка. Але повторюся, це лише профілактика. Коли рослини потерпають від хвороб, найкращий вихід – відповідні препарати.

Цього року, до прикладу, кліщ та попелиця знищили практично весь урожай слив на городах деяких сіл району. Деревцята були мов обпалені, листя зів’яло та скрутилося, а згодом – обпало, як і плоди. Проте зараз з’являються молоді пагони, а ніжне листя є ласощами для попелиці. Тому дуже важливо своєчасно проводити їх обробку, видаляти молоді бур’яни під деревами. Бо саме на них та молодій порослі виводяться нові покоління шкідників.

Стосовно городини, то попелиця полюбляє також квасолю. Рослини раджу обробити, насамперед, розчином «Ридоміла», а відтак обприскати стимулятором росту «Вимпел». Це і профілактика і поверхневе підживлення бобових.

Раджу звернути увагу і на картопляне поле. Бадилля вже полягло і на ньому з’явилося друге покоління короладського жука. Боротися з личинками потрібно такими препаратами як «Актара», «Бомбардир» та «Конфідор макс».

Оглянути варто і виноградну лозу. Якщо помітили потріскані ягоди, чи білуваті плями – не зволікайте, одразу обробіть рослину. Адже це означає, що виноград уражений грибковими хворобами. Використовуйте для обробки «Топаз», «Стробі» чи «Квадріс».

Вісті Ужгородщини

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp